Marketing Stabiplan Woensdag 6 september 2017

De Pontsteiger in BIM!

Op de kop van de nieuwe Amsterdamse wijk Houthavens, schieten de verdiepingen de lucht in van wat dé nieuwe eyecatcher moet worden.

De Pontsteiger wordt begin 2018 opgeleverd door de bouwcombinatie Dura Vermeer en De Nijs. Het ontwerp is opvallend: het gebouw wordt 90 meter en 27 verdiepingen hoog, waarbij de bovenste lagen een brug vormen tussen twee torens. De begane grond is bestemd voor paviljoens voor commercieel gebruik en de verdiepingen erboven voor 66 koopwoningen en 300 huurappartementen. Voor deze uitdaging hebben de samenwerkende partijen gekozen voor een verregaande BIM-aanpak.

Hoog detailniveau

BIM-modelleur Edgar Movsisyan, commer- cieel manager Jacob Smink en directeur Marco Koster vertellen over de samenwerking. Marco: “Hoewel we al aan meerdere BIM-projecten hebben meegewerkt, is de Pontsteiger een bijzondere uitdaging. We hebben nog niet eerder een BIM-project gerealiseerd met zoveel diepgang.” In het project werken alle partijen samen in één model, waarin alles zichtbaar is. Het hoge detailniveau heeft consequenties voor de werkbaarheid van het model, vertelt Marco. “Om het model werkbaar te houden, hebben we het gebouw in vier delen moeten opdelen: de onderbouw, laagbouw, torens en brug.”Een hoog detailniveau is echter geen garantie voor een succesvol BIM-project, legt Edgar uit: “LOD zegt niet alles. We praten vooral over IFC-bestandsuitwisseling en NL-SfB coderingen, dat is belangrijker. Zelf steken we zo hoog mogelijk in op BIM en modelleren we alles in ieder geval zo specifiek en compleet mogelijk.”

De juiste partners

Een groot voordeel in het project is vooral de kennis en ervaring van de teams, vertelt Jacob: “Soms stellen partijen dat ze kunnen BIMmen, terwijl ze in werkelijkheid alleen een 3D tekening kunnen maken. Maar BIM is veel meer dan dat. Iedereen moet mee. Als een partij toch niet voldoende kennis in huis heeft, wordt het hele traject verstoord. Daarom is het prettig om met partners samen te werken die ook verregaande ervaring hebben met BIM projecten.”En niet alleen de bouwpartners, maar ook fabrikanten moeten mee. In een BIM-project als de Pontsteiger, speelt goede content een belangrijke rol. Zo maakt Steboma veel gebruik van de ventilatieproducten van Air Spiralo via de MEPcontent browser. Marco: “Het is belangrijk dat leveranciers goede content beschikbaar stellen. Anders gaan modelleurs tekenen met families die wél werken, maar die niet gebruikt worden op de bouw. Als je dan niet goed oplet, kan het zomaar zijn dat op de bouw de producten van een andere fabrikant worden geleverd.

Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.