Michiel Groeneveld Donderdag 7 september 2017

Model based bouwen met BIM, dichterbij dan je denkt

Tegenwoordig lopen we rond als cyborgs met onze smartphone. Als we hem niet op zak hebben, voelen we ons niet compleet en niet 100 procent functioneel. En dan met de gedachte dat de eerste smartphone van de ‘moderne tijd’ uitkwam in 2007. Met die iPhone was je toen tip en dat is dus 10 jaar geleden.

Op de bouwplaats ben je tegenwoordig hip als je met een tablet rondloopt met het nieuwste BIM-model en natuurlijk met Virtual Reality. Over 10 jaar zal dat er anders uitzien. Maar hoe ziet de bouw er uit over pak ‘m beet 25 jaar? Als de huidige Bouwkunde studenten, die alleen maar BIM hebben geleerd, rond de 50 jaar zijn. Zou BIM nog bestaan of zal virtueel bouwen de normaalste zaak van de wereld zijn? Kan de robotisering op basis van BIM echt een doorbraak betekenen?

De ontwikkelingen kunnen snel gaan. Kijk naar entrepreneur Elon Musk (46 jaar) van bijvoorbeeld SpaceX, Tesla en OpenAI. Met zijn bedrijven en organisaties probeert hij sectoren zoals de auto-industrie, ruimtevaart en Kunstmatige Intelligentie in een innoverende beweging te krijgen. Innovaties die zonder entrepreneurschap ongeveer 10 jaar langer op zich hadden laten wachten.

Model Based bouwen

De laatstgenoemde organisatie OpenAI, doet onderzoek naar kunstmatige intelligentie onderzoek en als doel heeft om ‘vriendelijke’ Artificial Intelligence te ontwikkelen die de mensheid helpt en niet alleen de portemonnee van bedrijven. In een video van OpenAI zien we een robot die handeling in de fysieke wereld kan uitvoeren op basis van slechts één voorbeeld in een gesimuleerde virtuele omgeving. Het verschil met ‘reguliere’ AI is dat die robots meerdere (lees: honderden) voorbeelden uit de fysieke wereld nodig hebben om eerst de fouten eruit te halen en vervolgens dezelfde handeling goed uit te voeren.

Stel je deze robotisering eens voor in de bouw. Bouwhandelingen zijn in een virtuele omgeving op basis van een BIM te simuleren door simulatiesoftware met een koppeling naar de planning en bouwvolgorde en daarna kunnen robots de taak bij prefabricage of zelfs op de bouwplaats nadoen. Dit zonder dat het honderden keren is gebouwd en fout is gegaan. Bouwen vanuit een BIM ofwel Model Based bouwen en dan ook nog eens autonoom. Technologie en AI zullen veel toepassingen krijgen in de bouw. Laat je fantasie maar eens de vrije loop. En misschien gaat de ontwikkeling wel sneller dan iedereen verwacht, door inmenging van een entrepreneur die de bouwwereld op zijn kop gaat zetten. En ziet de bouw er daadwerkelijk zo uit als ik 50 jaar ben ...

Michiel Groeneveld (25 jaar)

Vibes Building Engineers


Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.