Redactie Dinsdag 12 september 2017

Manpower: 'Groei banen in bouw zwakt af'

​Het optimisme over de arbeidsmarkt onder Nederlandse werkgevers houdt aan en neemt in het vierde kwartaal van 2017 opnieuw verder toe, aldus de ManpowerGroup Employment Outlook Survey voor het derde kwartaal. “In de bouwsector geldt dat de vraag naar bouwpersoneel groot is maar dat het aanbod beperkt blijft.”

Vooral in de energiesector gaat de ontwikkeling van de werkgelegenheid goed, schrijft Manpower in haar rapportage. De groei komt in die markt, net als in het derde kwartaal, uit op 20 procent. Het algemene groeicijfer van de markt is 6 procent, blijkt uit de ManpowerGroup Employment Outlook Survey (MEOS Q3). Dit onderzoek is gehouden onder 59.000 werkgevers, waarvan 750 uit Nederland. Sinds begin 2009 is het werkgelegenheidscijfer niet meer zo hoog geweest.

Groei bouwsector zwakt af

De bouwsector blijft volgens Manpower onverminderd positief, met +5 procent na +4 procent in het vorige kwartaal. “De vraag naar bouwpersoneel is groot, maar het aanbod blijft beperkt. Dat heeft mogelijk invloed op het vertrouwen van werkgevers in de sector, aldus algemeen directeur José Brenninkmeijer van ManpowerGroup Nederland in een persbericht. “Mensen willen aannemen is één, maar ze moeten ook beschikbaar zijn.”

Meer vraag dan aanbod

“Dat de werkgelegenheidsverwachting zo positief is, is uiteraard goed nieuws”, aldus Brenninkmeijer. “Toch komen we langzaam aan het eind van die groei, simpelweg doordat er meer vraag naar personeel is dan aanbod. In heel Europa zie je dat de druk op de arbeidsmarkt verder zal toenemen in een aantal specifieke sectoren. Ik ben er zeker van dat deze uitdagingen, die deze druk met zich meebrengt, terug te zien zijn in het vierde kwartaal.”

Bron: Manpower

Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.