Mathijs Natrop Natrop Dinsdag 17 oktober 2017

BIM-sausje

Zij werken met BIM en die andere partijen ook. Maar toch werkt dan niet iedereen hetzelfde. Wat betekent BIM voor jou? Het antwoord geeft een eigen smaakje aan BIM, een sausje over hetgeen standaard door iedereen wordt gedaan, waarmee het ‘eigen’ wordt. Iedereen is bijzonder en zelfs zo bijzonder dat geen proces precies hetzelfde is. Bijzonderheid wordt ook uitgedragen door de gedachte dat het wiel soms opnieuw uitgevonden moet worden, omdat de standaard ronding niet goed genoeg aansluit bij de eigen visie op BIM.

Sausjes ontstaan van nature, gewoon omdat iemand nadenkt over BIM en welke mogelijkheden dit geeft. Sausjes zijn zichtbaar in protocollen waar staat omschreven wat de smaak betreft. Het zijn interpretaties en aanvullingen, behorende bij de eigen procesgang. Net even iets anders dan die andere partij en op een eigen manier omschreven. Geen sausje is exact hetzelfde, en dat geldt ook voor de toepassing van BIM op projecten. Ieder project is uniek en daarmee ontstaat ook weer een uniek sausje dat net weer afwijkt van het vorige sausje. Dat is niet erg, zeker omdat er mogelijk een steeds lekkerder sausje ontstaat. Het gevaar is echter dat de saus gaat overheersen.

Het gerecht dat als basis gezien kan worden, smaakt alleen nog maar naar saus wanneer deze overheerst. In dat geval is de basis gewoon niet goed genoeg, reden om er een saus overheen te gooien. Dat is jammer, omdat het werken met BIM zoveel meer potentie heeft wanneer er een goede basis ligt. Maar laat die basis er gewoon zijn: BIM basis ILS! Dit is de manier om een basis informatiebehoefte te krijgen aan modeldata. Modellen die voldoen aan de BIM basis ILS, zijn gestructureerd en uniform van opzet. De saus die hierbij nodig is, geeft een gedetailleerde informatie over de onderdelen zoals genoemd in de BIM basis ILS. Bijvoorbeeld het nulpunt. Hierover staat vermeld dat deze afgestemd moet worden. Een eigen sausje geeft hier invulling aan, door precies te benoemen waar dit nulpunt ligt.

Laten we met z’n allen proberen om het gebruik van sausjes te beperken. Dit door het toepassen van een goede basis die er al is. Op 27 november organiseert buildingSMART in samenwerking met enkele kartrekkers van de BIM basis ILS en het BIM Loket, een evenement dat in het teken staat van deze basis. Hier worden gebruikers gehoord en het belang van uw inbreng is daarom groot. Iedereen heeft een belang en de gemeenschappelijke deler tussen de verschillende belangen, levert mogelijk een vernieuwde BIM basis ILS.

Saus is lekker, maar overmatig gebruik moet worden voorkomen. Kom daarom op 27 november naar het evenement in Nieuwegein, zodat we samen kunnen kijken naar het verbeteren van deze basis.

Link naar evenement: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-bim-basis-ils-38720477992

Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.