Redactie Vrijdag 10 november 2017

Kozijnen productiegereed in BIM in software Construsoft

Construsoft heeft eind oktober een preview van software aangekondigd waarmee kozijnen eenvoudig en automatisch kunnen worden gegenereerd in BIM. Bezoekers van de HoutPro+-beurs konden als eersten met eigen ogen zien hoe kozijnen snel in 3D worden gemodelleerd en hoe de 3D BIM-informatie van de kozijnen direct kan worden gebruikt voor de productie in timmerfabrieken. En dat is best bijzonder. Uw verslaggever ging op bezoek.

Door Ed den Boer

Construsoft levert software voor de bouwkolom en is bekend door onder andere constructiesoftware Tekla Structures voor hout, staal en beton, maar ook van Vico-software voor hoeveelheden, calculaties en planningen voor aannemers. Naar aanleiding van deze lancering, eigenlijk de eerste preview, van specifieke kozijnensoftware ging Het Nationaal BIM Platform in gesprek met salesmanager Kristiaan Flierman van Construsoft om meer informatie en achtergronden van deze softwareontwikkeling te doorgronden.

Gevraagd door de markt

“Software om in 3D mee te ontwerpen en direct te produceren was er tot nu toe voor de kozijnindustrie nog niet”, zegt een enthousiaste Flierman. “Diverse grote producenten van kozijnen hebben ons gevraagd te onderzoeken of het mogelijk is een goede softwareoplossing voor het ontwerp en de productie te maken. Naast de koppeling tussen ontwerp en productie was er ook de wens om de gegevens direct vanuit BIM te halen. Wij hebben vanuit Construsoft met Tekla Structures al jaren ervaring met BIM en veel kennis van de aansturing van machines. Nu is dit ook mogelijk voor de kozijnindustrie met deze volledig nieuwe software, wat best uitzonderlijk genoemd mag worden.”

Ontwikkeling en levering

Aan de software is een aantal jaren van ontwikkeling voorafgegaan. Door samen te werken met ontwikkelaars die zelf jarenlange kennis en ervaring hebben opgedaan in de timmerindustrie, is nu een uniek product ontstaan. “Het product hebben we tijdens demonstraties op de HoutPro+ voor het eerst live laten zien aan het publiek. Dat leverde veel enthousiaste reacties op, waardoor we nu met frisse energie de laatste puntjes op de i zetten. Momenteel zijn we bezig met de laatste testen in de productieomgeving. Diverse kozijnproducenten, zoals Westerveld & Nederlof en timmerfabriek Suselbeek, testen de software voor ons. Zij zijn erg enthousiast en vinden de software veelbelovend. De komende maanden optimaliseren we de software en we verwachten in het eerst kwartaal van 2018 te gaan leveren”, aldus Flierman.

Niet alleen houten kozijnen

Is de software specifiek gericht is op 3D-modelleren en produceren van houten kozijnen of kan dat ook met kunststof en aluminium? Flierman: “In deze eerste fase is het ontwerpen en produceren van houten kozijnen het speerpunt. Bij de ontwikkeling van de software hebben we natuurlijk al wel rekening gehouden met kunststof, aluminium en/of stalen kozijnen, dus dat gaat zeker ook gebeuren.”

Ontwerpen en produceren sterk vereenvoudigd

Was het voorheen vaak omslachtig of zelfs onmogelijk om gedetailleerd kozijnen in 3D te ontwerpen en produceren, de nieuwe software, gebaseerd op SketchUp Pro, lijkt superkrachtig en eenvoudig te bedienen in het ontwerpproces. Vanuit de presentatie blijkt dat een kozijn eenvoudig is te definiëren, inclusief alle draaiende elementen (ramen en deuren) en de verbindingen tussen alle hoeken. Het ontwerp is ook direct volgens de geldende NEN-normen gevuld met glas en alle hoeveelheden zijn zichtbaar in de uitvoerstaten en kunnen direct worden doorgestuurd naar de afdeling productie.

Highlights kozijnensoftware

De nieuwe kozijnensoftware van Construsoft heeft onder meer de volgende features:

  • Kozijnen van alle soorten worden productiegereed gemodelleerd in 3D BIM.
  • Sponningen worden automatisch gedraaid en gespiegeld; met een enkele sponning kan al een compleet kozijn worden gegenereerd.
  • Verbindingstypen zijn aan te geven voor elk kozijn, elke verbinding is desgewenst afzonderlijk aan te passen.
  • Wijzigingen worden direct voor de gewenste type kozijnen doorgevoerd.
  • Dynamische componenten zoals rekwerk, hang- en sluitwerk, spouwlatten, dpc-folie, dorpels en glasinstellingen kunnen automatisch worden mee-gemodelleerd.
  • Glas, inclusief BIM-informatie en ventilatie, wordt automatisch volgens de NEN-normen gegenereerd.
  • Het referentiepunt voor het uitlijnen van glas (vakvulling) kan vanaf elk gewenst punt van de sponning.
  • De uitgebreide bibliotheek van leveranciers is zelf in te richten en aan te vullen.
  • Rapportages van onder andere schaafstaten, contramalstaten, afkortstaten zijn snel gemaakt en volledig naar eigen wens in te richten.

Conclusies

Gezien de eenvoud in het bedienen van de software en de mogelijkheden die het pakket nu al heeft, lijkt er een nieuwe generatie software te ontstaan die de stap van ontwerp naar productie vereenvoudigt. We zullen deze ontwikkeling volgen.

Meer info: www.bimvoorkozijnen.nl

Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.