Redactie Vrijdag 1 december 2017

BAM Infra als eerste gecertificeerd BIM Level 2

BAM Infra is naar eigen zeggen het eerste bouwbedrijf ter wereld dat is gecertificeerd voor BIM Level 2. Dit is een vereiste bij overheidsprojecten in de UK. Het bedrijf heeft aangetoond daar ook de factoren tijd (4D) en geld (5D) aan te kunnen toevoegen.

Belangrijk bij BIM Level 2 is digitaal en open samenwerken en als een team en verantwoordelijkheid nemen voor het project. Tevens moet het bedrijf voorspelbaar zijn en samen lerend voorwaarts gaan in de gehele keten bestaande uit het bouwbedrijf en de samenwerkende partijen, zoals leveranciers, onderaannemers en klanten. Dit niveau van certificatie levert digitale bouwsimulaties op die kunnen worden gekoppeld aan de werkelijke planning van bouwwerken. Daardoor kan BAM betere simulaties genereren en de onderstaande video is daar een voorbeeld van. “Met de factor geld gekoppeld aan het ontwerp en de planning krijgen we inzicht in de cashflow gedurende de levenscyclus van een project”, aldus BAM in een persbericht.

Voordelen

Anne-Roos van der Elst is manager BIM Level 2 en Manager Operationeel Werkkapitaal bij BAM Infra en vertelt in het bericht dat BAM leidend wil zijn op gebied van digitaal bouwen. “BIM is daar een belangrijk onderdeel van. BIM Level 2 betekent verbindend leiderschap door digitaal samenwerken in teams, verantwoordelijkheid nemen, voorspelbaar zijn en samen voorwaarts gaan in de gehele keten. Niet alleen binnen BAM maar ook met partijen waarmee we samenwerken. Zo creëren we toegevoegde waarde voor opdrachtgevers, eindgebruikers en de maatschappij.’

BIM Level 2

BAM Infra is dus het eerste bedrijf in Nederland dat het BSI Kitemark voor het hoogste niveau van BIM-certificering haalt. BAM Infra is ook als het eerste bouwbedrijf ter wereld gecertificeerd voor PAS 1192-2 (Ontwerp en Bouw) en PAS 1192-3 (Asset Management). PAS 1192 is een referentiekader in best-practices voor BIM en een keurmerk waarmee bouwbedrijven wereldwijd zekerheid kunnen bieden aan klanten en BIM Level 2 kunnen aantonen.


Video: animatie vanuit BIM over het plaatsen van de spoorbrug bij Utrecht (17-19 november 2017)


Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.