Redactie Maandag 4 december 2017

Verbouwing Amsterdam Museum mogelijk met 3D-scans en BIM

PelserHartman heeft de gebouwen van het Amsterdam Museum in opdracht van de gemeente Amsterdam in 3D ingescand zodat architecten met deze scans een BIM-model kunnen maken. Op basis kunnen zij de plannen voor de verbouwing van het museum dan baseren, schrijft PelserHartman op haar website.

Het Amsterdam Museum is inmiddels ruim 40 jaar oud en is toe aan een verbouwing. “De panden schieten tekort op het gebied van toegankelijkheid en functionaliteit”, vertelt David Brandwagt van de gemeente Amsterdam op de site van PelserHartman. “Er moet een goed museum komen waarin de collectie tot zijn recht kan komen.”

Historische panden

De historische panden van het Amsterdam Museum staan in het hart van de stad en zijn Rijksmonumenten. De gebouwen stammen uit de Middeleeuwen en dienden bijna vier eeuwen als burgerweeshuis. Bezoekers krijgen sinds de vestiging van het stadsmuseum in 1975 een inkijkje in het verleden, heden en de toekomst van de stad.

Alle gebouwen van het Amsterdam Museum zijn volledig 3D-ingescand.

3D scannen Amsterdam Museum

Om de verbouwing te realiseren was het nodig om alle informatie in één model te hebben, zegt Brandwagt. “Dit BIM-model verschaft architecten alle informatie om plannen voor een verbouwing te maken. Of die verbouwing er ook daadwerkelijk komt, is nog even afwachten. Als er geen succesvol ontwerp komt dan houden we op en zal het Amsterdam Museum verhuizen. Maar dat verwacht ik eigenlijk niet, aldus Brandwagt.

BIM-model

PelserHartman bracht het gehele interieur en exterieur van het Amsterdam Museum in kaart met high-end 3D-scanning. Deze gegevens zijn vervolgens verwerkt tot een BIM-model waarmee het onder meer mogelijk is om virtueel door het gebouw lopen. Alle benodigde informatie is gebundeld en snel beschikbaar. Hoofddoel van het maken van dit type model is het verschaffen van een goede 3D onderlegger van de bestaande situatie voor de architecten. Zij maken hiermee hun studies en ontwerpen. Het BIM-model is gemaakt in Revit.

Bron: PelserHartman


PelserHartman leverde het Amsterdam Museum ook een pointcloud en een pointcloud viewer. De pointclouds kunnen worden gebruikt als basis om zelf te modelleren of tekenen in bijvoorbeeld Autodesk Revit of AutoCad. De pointcloud viewer is een handig hulpmiddel hierbij. Daarmee is het mogelijk om rond te kijken en te meten in de pointcloud omgeving. Na afloop van het project maakte PelserHartman nog een korte film over het project, met uitleg over 3D scanning en de functionaliteit van de pointcloudviewer.


Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.