Marketing Stabiplan Maandag 11 december 2017

Een verbeterd bouwproces met minimale clashes en faalkosten

Aan de Amsterdamse Zuidas wordt de laatste hand gelegd aan ‘The New Atrium’, een ingrijpend renovatie- en nieuwbouwproject waarbij het bestaande Atriumgebouw uit 1976 gefaseerd wordt gerenoveerd en uitgebreid met een noord- en zuidtoren van resp. 10.000 en 16.500 m² BVO, een ondergrondse, dubbellaagse parkeergarage van 15.000 m² BVO en 5.000 m² BVO commerciële ruimtes. Bij het ontwerp en de bouw staan transparantie, flexibiliteit en duurzaamheid centraal, waar de installaties een belangrijke rol in spelen.

Uitwerking in BIM

In onderaanneming van Bouwcombinatie Dura-De Nijs verzorgt Installatie Techniek Raalte (ITR) Projecten BV alle werktuigbouwkundige werkzaamheden, inclusief de LED-verlichting in de nieuwbouw en de HWA-DWA-installaties in het gehele complex. Roy Schulten, directeur bij ITR Groep, vertelt: “Vanwege de complexiteit van het project koos Bouwcombinatie Dura-De Nijs in de voorfase voor uitwerking in een Bouw Informatie Model (BIM), waarin alle onderaannemers moesten participeren. Met als ultiem doel een verbeterd bouwproces met minimale clashes en faalkosten, doorlooptijdverkorting, kostprijsverlaging én maximale kwaliteit en meerwaarde voor de opdrachtgever. Als W-installateur gingen wij hier graag in mee.” Modellen werden met grote regelmaat via IFC uitgewisseld, vertelt collega en BIM-modelleur Roy Jonkman van ITR Projecten BV. “De aannemerscombinatie voerde alle clashcontroles uit, waarna eventuele clashes en meldingen via Docstream werden gedeeld. Hierop hebben wij, maar bijvoorbeeld ook de elektrotechnisch installateur, betonleverancier, liftleverancier en gevelleverancier nog enkele zaken geoptimaliseerd. Totdat één kloppend en definitief ontwerp ontstond, dat als blauwdruk heeft gediend voor de uitvoering.”

 

Soepele overgang

Als BIM softwarepakket maakt ITR Projecten BV gebruik van Stabicad for Revit. Niet verwonderlijk, volgens Jonkman. “Omdat we al enkele jaren met grote tevredenheid werken met Stabicad for AutoCAD, besloten we ook Stabicad for Revit te gebruiken. De raakvlakken tussen beide softwarepakketten zijn namelijk groot, wat de drempel om over te stappen aanzienlijk verlaagt. Daarbij biedt deze softwarecombinatie de unieke mogelijkheid om via Stabicad Exchange modellen uit te wisselen. Bijvoorbeeld wanneer ik zaken tekentechnisch niet zo snel kan bijbenen, maak ik hier gebruik van. Dan teken ik het ontwerp gewoon in Stabicad for AutoCAD, waarna ik alle informatie via Stabicad Exchange in het BIM-model invoeg, waardoor toch een compleet ontwerp ontstaat. Nu onze BIM-ervaring groeit – ‘The New Atrium’ is ons vierde BIM-project – is deze optie steeds minder nodig, maar voor een soepele opstart was het haast onmisbaar.”

In de ontwerpfase heeft ITR Projecten BV alle W-modules in Stabicad for Revit benut, vertelt Jonkman. “Waaronder de modules voor Sanitair & Riolering, Lucht en Technische Ruimte, evenals een deel van de Sprinkler-module, waarmee we onze onderaannemer op weg hebben geholpen.” Schulten: “Om een soepele uitvoering mogelijk te maken, hebben we bovendien 3D-aanzichten van wanden en bijbehorende installaties uit het systeem gehaald, om onze monteurs maximaal inzicht te geven in het gebouw. Met een zeer soepele uitvoering tot gevolg.”

 

Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.