Dinsdag 12 december 2017

BIM vermindert in The New Atrium clashes en faalkosten

Aan de Amsterdamse Zuidas wordt de laatste hand gelegd aan het ingrijpende renovatie- en nieuwbouwproject ‘The New Atrium’. Bij het ontwerp en de bouw staan transparantie, flexibiliteit en duurzaamheid centraal, waar de installaties een belangrijke rol in spelen, meldt Stabiplan op haar website.

Het Atriumgebouw dateert uit 1976 wordt gefaseerd gerenoveerd en uitgebreid met een Noord- en Zuidtoren van respectievelijk 10.000 en 16.500 m² BVO. The New Atrium krijgt volgens Stabiplan tevens een ondergrondse, dubbellaagse parkeergarage van 15.000 m² BVO en er komen 5.000 m² BVO commerciële ruimtes.

Uitwerking in BIM

Installatie Techniek Raalte (ITR) Projecten BV verzorgt, in onderaanneming van Bouwcombinatie Dura-De Nijs, alle werktuigbouwkundige werkzaamheden, inclusief de LED-verlichting in de nieuwbouw en de HWA-DWA-installaties in het gehele complex. Directeur Roy Schulten van de ITR Groep zegt op de website van Stabiplan dat Bouwcombinatie Dura-De Nijs voor uitwerking in BIM heeft gekozen vanwege de complexiteit van het project in de voorfase en dat alle onderaannemers daarin moesten participeren. “Het ultieme doel is een verbeterd bouwproces met minimale clashes en faalkosten, doorlooptijdverkorting, kostprijsverlaging én maximale kwaliteit en meerwaarde voor de opdrachtgever. Als W-installateur gingen wij hier graag in mee.”

De modellen zijn met grote regelmaat via IFC uitgewisseld, vertelt collega en BIM-modelleur Roy Jonkman van ITR Projecten BV. “De aannemerscombinatie voerde alle clashcontroles uit, waarna eventuele clashes en meldingen zijn gedeeld via Docstream. Hierop hebben we nog enkele zaken geoptimaliseerd samen met de elektrotechnisch installateur, betonleverancier, liftleverancier en gevelleverancier. Zo is één kloppend en definitief ontwerp ontstaan dat als blauwdruk heeft gediend voor de uitvoering.”

Soepele overgang

ITR Projecten BV maakt gebruik van Stabicad for Revit als BIM-software. Dit is volgens Jonkman niet verwonderlijk en omdat al enkele jaren met grote tevredenheid wordt gewerkt met Stabicad for AutoCAD, is besloten ook Stabicad for Revit te gebruiken. “De raakvlakken tussen beide softwarepakketten zijn groot, wat de drempel om over te stappen aanzienlijk verlaagt. Daarbij biedt deze softwarecombinatie de mogelijkheid om via Stabicad Exchange-modellen uit te wisselen. Als ik zaken tekentechnisch niet zo snel kan bijbenen, maak ik hier gebruik van. Dan teken ik het ontwerp gewoon in Stabicad for AutoCAD, waarna ik alle informatie via Stabicad Exchange in het BIM-model invoeg waardoor toch een compleet ontwerp ontstaat. Nu we steeds meer BIM-ervaring hebben – ‘The New Atrium’ is ons vierde BIM-project – is deze optie steeds minder nodig, maar voor een soepele opstart was het haast onmisbaar.”

Ontwerp en uitvoering

ITR Projecten BV heeft in de ontwerpfase alle W-modules in Stabicad for Revit benut waaronder de modules voor Sanitair & Riolering, Lucht en Technische Ruimte, evenals een deel van de Sprinkler-module. Daarmee is de onderaannemer volgens Jonkman goed op weg hebben geholpen. Schulten voegt toe: “Om een soepele uitvoering mogelijk te maken, hebben we bovendien 3D-aanzichten van wanden en bijbehorende installaties uit het systeem gehaald om monteurs maximaal inzicht te geven in het gebouw. Met een zeer soepele uitvoering tot gevolg.”

Lees verderStabipla

Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.