Marketing Stabiplan Dinsdag 2 januari 2018

BIM brengt fabrikant en installateur samen

Sinds een aantal jaar is Spelsberg een vaste fabrikant van content op MEPcontent.com. Tijdens de BIM LIVE Experience in Boxtel legde Erwin Van Schooten, Managing Director bij Spelsberg, uit hoe de rol van de fabrikant steeds belangrijker is geworden in het BIM-proces.

Spelsberg is een Duitse fabrikant van kunststof behuizingen voor de elektrotechnische markt en richtte zich begin vorige eeuw voornamelijk op Duits sprekende landen. Tegenwoordig is dat nog steeds een belangrijk afzetgebied, maar export neemt daarnaast een voorname rol in.

Vroeger en nu

Erwin van Schooten legt uit hoe de rol van de fabrikant veranderd is: “Vroeger, toen de wereld nog niet gedigitaliseerd was, had een installateur beperkt keus in verschillende merken. Hij ging naar zijn groothandel toe om zijn producten te halen. De groothandel kon maar een beperkt aantal merken voeren. Als een installateur een groothandel koos, bepaalde dat meestal ook zijn voorkeur in merk en product.  

Tegenwoordig gaat het anders, er worden bij de installateur enorm veel producten aangeboden van verschillende merken en daardoor heeft hij veel meer keus. Hij heeft echter geen tijd meer om zich te verdiepen in alle productdetails van zoveel verschillende merken; hij wil simpelweg een goed product hebben voor de gevraagde toepassing. Op die manier ontstaat een conflict: hoe weet de installateur nu welk product het meest geschikt is? Met name omdat hij geen tijd heeft om bijvoorbeeld 10 verschillende leveranciers van een type product persoonlijk te woord te staan.

De oplossing van dit vraagstuk zit in goede informatieoverdracht. Daar heeft een vertegenwoordiger nog steeds een rol in, maar daarnaast biedt de digitale snelweg alle mogelijkheden om een keuze te maken. Hoe meer details van een product, hoe beter de selectie zal zijn. BIM speelt daar een goede rol in, dat wordt alleen maar beter als je naar de toekomst kijkt.

Informatieoverdracht

“Als we kijken naar waar de fabrikant staat in het BIM-proces zijn er nog grote stappen te zetten”, vertelde Erwin Van Schooten, Managing Director bij Spelsberg. Maar hoe moeten we verder komen? Hoe komen we een stap dichter bij de ultieme informatieoverdracht?  

Hier komt MEPcontent kijken. De grootste BIM-bibliotheek voor MEP engineers, biedt up-to-date BIM-content en productiviteitsverhogende Revit-apps voor de installatiebranche. Op dit platform komen de producten van de fabrikant samen met de wensen van de installateur. Spelsberg is één van de honderden fabrikanten die zijn content plaatst op MEPcontent.com.

Faalkosten reduceren

MEPcontent vraagt veel van de fabrikanten. Alle productspecificaties moeten worden doorgegeven zodat deze kunnen worden getoond op MEPcontent.com. Waarom doet Spelsberg zoveel moeite om alle productspecificaties goed op MEPcontent te krijgen en wat wil Spelsberg hiermee bereiken? Erwin vertelt: “De aanschaf van een product is slechts een deel van de total cost of ownership. Spelsberg wil aan het einde van de cyclus een product leveren die volkomen voldoet aan de wensen van de gebruiker en een product dat volkomen gewaardeerd wordt door de installateur.

Spelsberg is ervan overtuigd dat de kwaliteit van het product en de installatie verbetert wanneer er inzicht is in de kosten van de totale cyclus, denk bijvoorbeeld aan installatiegemak en servicekosten. De aanschafprijs van een product kan hoger zijn, maar door reductie van (faal)kosten kan de totale installatieprijs aan het eind van de cyclus toch goedkoper zijn. Door alle getoonde up-to-date productspecificaties op MEPcontent reduceer je overigens faalkosten ook echt!”

Aanleveren van informatie 

MEPcontent helpt Spelsberg in het verspreiden van alle informatie die zij aan een product meegeven. Maar het is wel belangrijk dat de fabrikant de informatie blijft aanleveren. Spelsberg loopt voor op andere fabrikanten in dit proces. Er is veel vraag naar goede content, maar in verhouding leveren fabrikanten nog weinig aan.

In de toekomst wil MEPcontent een nog betere samenwerking tussen fabrikant en modelleur tot stand brengen, want er zal voortdurend vraag naar nieuwe en verbeterde content zijn.

Wil jij weten over wat MEPcontent voor jou als leverancier/fabrikant kan betekenen? Lees dan meer op mepcontent.com.

Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.