Redactie Maandag 8 januari 2018

Eerste energieneutrale verkeersbrug in Hengelo

In de Overijsselse gemeente Hengelo wordt door Dura Vermeer de eerste energieneutrale verkeersbrug in Nederland aangelegd.

De nieuwe Boekelosebrug over het Twentekanaal in de gemeente Hengelo is vanaf 2019 de allereerste ‘nul-op-de-meter’-verkeersbrug van Nederland. Met zonnepanelen in de asfaltconstructie levert de brug eigen energie, onder meer voor de verlichting. Deze zonnepanelen kunnen zowel auto’s en zwaar transport verdragen. De zonnepanelen moeten genoeg energie genereren om de ledverlichting te doen branden. De nieuwe Boekelosebrug vervangt de oude Boekelosebrug en vormt de verbinding tussen het centrum van Hengelo en de A35. Met de nieuwe brug krijgt Hengelo een mooie entree naar het centrum.

Proeftraject
Een Franse fabrikant levert de zonnepanelen. Op dit moment vindt een test met een proefvlak plaats  in een provinciale weg en op parkeerplaatsen. Uit de proef blijkt dat het systeem werkt. “De toepassing op een brugdek is echter een primeur’’, zegt projectleider Rick Lormans van Dura Vermeer, de aannemer van dit project. “Het bijzondere van deze zonnepanelen is natuurlijk de bovenste laag. Die is extra sterk, maar heeft ook de stroefheid die nodig is om er overheen te rijden.’’ De nieuwe brug krijgt circa vijftig vierkante meter aan zonnepanelen in het wegdek. Het levert voldoende energie op om de ledverlichting te laten branden. Architectenbureau Ney en Partners uit Brussel heeft de brug ontworpen. Ingenieursadviesbureau Sweco heeft in samenwerking met de Universiteit Twente de gemeente geholpen bij het vormgeven van de aanbesteding van de brug die vooral op innovatie en vormgeving was gericht.

Bron: Cobouw 

Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.