Redactie Woensdag 10 januari 2018

Grootscheepse verbouwing Rijkskantoor bijna afgerond

De grootscheepse verbouwing van het Rijkskantoor Rijnstraat 8, het voormalige ministerie van VROM, is door het publiek-private consortium PoortCentraal zo goed als afgerond. BIM nam hierbij een belangrijke plaats in, onder meer voor de IT-infrastructuur.

De verbouwing is gerealiseerd door het publiek-private samenwerkingsverband  PoortCentraal van BAM, ISS en OMA. De bouw en beheer vond plaats volgens het Design Build Finance Maintain and Operate (DBFMO )-principe. Deze contractvorm houdt in dat BAM en haar partners langere tijd verantwoordelijk blijven voor de gebouwoperatie, het onderhoud en de doorontwikkeling van het gebouw. Naast de infrastructuur, was er ook aandacht voor de nieuwe IT-infrastructuur van het Rijkskantoor. Aannemer BAM werkte op dit terrein samen met de ICT-partijen SPIE en R&M.

BIM-model

De verbouwing vond plaats aan de hand van een door BAM opgesteld BIM-model. “BAM heeft het hele project, inclusief nieuwbouw, tot in detail voorbereid in een BIM-omgeving. In zo’n digitaal model wordt een gebouw ‘virtueel’ opgebouwd uit objecten waaraan informatie is gekoppeld”, zegt projectleider Ron Meester van BAM Grote Projecten. “BAM is koploper op het gebied van ‘virtueel bouwen’. Hierdoor hebben wij het netwerk en de bekabeling tot in detail kunnen voorbereiden. Zo konden in BIM lastige verbindingen bijvoorbeeld vooraf worden geïdentificeerd. Routes werden nauwkeurig uitgestippeld, lengtes en toleranties precies berekend.” “R&M en SPIE durfden het aan om op basis van deze BIM-gegevens het netwerk ‘prefabricated’ aan te bieden. Het ontwerp van het netwerk en alle bekabeling in BIM kwam uiteindelijk precies overeen met de uiteindelijke installatie zonder verlies aan materiaal: elke meter kabel werd gebruikt. Daarnaast is er een aanzienlijke tijdwinst behaald door het prefab-proces buiten de projectlocatie plaats te laten vinden”, aldus de projectleider van BAM.

Bron: BAM Bouw en Techniek

 

Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.