Redactie Dinsdag 9 januari 2018

Spelsberg: 'BIM brengt fabrikant en installateur samen'

Spelsberg is al een aantal jaren een vaste fabrikant van content op MEPcontent.com. Tijdens de BIM LIVE Experience in Boxtel legde managing director Erwin Van Schooten uit hoe de rol van fabrikanten steeds belangrijker wordt in het BIM-proces.

Spelsberg is een Duitse fabrikant van kunststof behuizingen voor de elektrotechnische markt en richtte zich begin vorige eeuw voornamelijk op Duits sprekende landen. Tegenwoordig is dat nog steeds een belangrijk afzetgebied, maar export neemt daarnaast een voorname rol in. Stabiplan heeft een verslag geschreven op haar bedrijfsprofiel op Het Nationaal BIM Platform.

Vroeger en nu

Managing director Erwin van Schooten van Spelsberg legt uit hoe de rol van de fabrikant verandert. “Toen de wereld nog niet gedigitaliseerd was, had een installateur beperkt keus in verschillende merken. Hij ging naar zijn groothandel om zijn producten te halen. De groothandel kon maar een beperkt aantal merken voeren. Als een installateur een groothandel koos, bepaalde dat meestal ook zijn voorkeur in merk en product."

Tegenwoordig gaat het anders zegt Van Schooten. "Er worden bij de installateur enorm veel producten aangeboden van verschillende merken en daardoor heeft hij veel meer keus. Hij heeft echter geen tijd meer om zich te verdiepen in alle productdetails van zoveel verschillende merken; hij wil simpelweg een goed product hebben voor de gevraagde toepassing. Op die manier ontstaat een conflict: hoe weet de installateur nu welk product het meest geschikt is? Met name omdat hij geen tijd heeft om bijvoorbeeld 10 verschillende leveranciers van een type product persoonlijk te woord te staan."

De oplossing van dit vraagstuk zit volgens Van Schooten in goede informatieoverdracht. "Daar heeft een vertegenwoordiger nog steeds een rol in, maar daarnaast biedt de digitale snelweg alle mogelijkheden om een keuze te maken. Hoe meer details van een product, hoe beter de selectie zal zijn. BIM speelt daar een goede rol in, dat wordt alleen maar beter als je naar de toekomst kijkt."

Informatieoverdracht

“Fabrikant hebben in het BIM-proces nog grote stappen te zetten”, denkt Van Schooten van Spelsberg. "Maar hoe moeten we verder komen? Hoe komen we een stap dichter bij de ultieme informatieoverdracht? Hier komt MEPcontent kijken, de grootste BIM-bibliotheek voor MEP engineers met actuele BIM-content en productiviteitsverhogende Revit-apps voor de installatiebranche. Op dit platform komen de producten van de fabrikant samen met de wensen van de installateur." Spelsberg is één van de honderden fabrikanten die content plaatst op MEPcontent.com.

Faalkosten reduceren

MEPcontent vraagt veel van fabrikanten. Alle productspecificaties moeten worden doorgegeven zodat deze kunnen worden getoond op MEPcontent.com. Waarom doet Spelsberg zoveel moeite om alle productspecificaties goed op MEPcontent te krijgen en wat wil Spelsberg hiermee bereiken? Van Schooten: “De aanschaf van een product is slechts een deel van de total cost of ownership. Spelsberg wil aan het einde van de cyclus een product leveren die volkomen voldoet aan de wensen van de gebruiker en een product dat volkomen gewaardeerd wordt door de installateur."

Spelsberg is ervan overtuigd dat de kwaliteit van het product en de installatie verbetert als bedrijven inzicht hebben in de kosten van de totale cyclus waaronder het installatiegemak en de servicekosten. De aanschafprijs van producten kan dan wel hoger zijn, maar door reductie van (faal)kosten kan de totale installatieprijs aan het eind van de cyclus toch goedkoper zijn. "De getoonde productspecificaties op MEPcontent reduceert de faalkosten ook echt", vindt Van Schooten.

Aanleveren van informatie 

MEPcontent helpt Spelsberg in het verspreiden van alle informatie die zij aan producten meegeven. Maar het is wel belangrijk dat de fabrikant de informatie blijft aanleveren. is veel vraag naar goede content, maar in verhouding leveren fabrikanten nog weinig aan. In de toekomst wil MEPcontent een nog betere samenwerking tussen fabrikant en modelleur tot stand brengen, want er zal voortdurend vraag naar nieuwe en verbeterde content zijn.

Bron: Stabiplan

Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.