Redactie Maandag 15 januari 2018

Aannemer De Nijs zet 3D-camera’s in kraan voor BIM

Aannemer M.J. de Nijs en Zonen uit Warmenhuizen experimenteert met 3D camera’s in bouwkranen om het BIM-model om de uitvoering van een bouwproject beter te stroomlijnen en in de gaten te houden.

Bouwbedrijf De Nijs heeft in samenwerking met Pix4D, voor het project de Steltloper in Amsterdam van woningbouworganisatie Wonam, een gebouw met 126 appartementen over 19 bouwlagen met een parkeerkelder eronder, 3D-camera’s in de giek van de kraan geplaatst. Dit meldt het bedrijf afgelopen vrijdag in een persbericht. Deze camera’s nemen gedurende dag constant beelden van de bouwplaats die via speciale software wordt vertaald en ingeladen in het BIM-model van het project voor de zogenoemde 4D BIM-voortgangscontrole. De camera’s zijn uitgerust met nauwkeurige GPS-ontvangers, zodat er 3D-beelden kunnen worden gemaakt die zo nauwkeurig zijn dat er op kan worden gemeten.

Voortgangscontrole

De gebruikte technologie stelt de bouwer in staat om de voortgang van de bouwproductie te monitoren en tevens te koppelen aan de digitale planningen. Naast 4D-BIM voortgangscontrole kan de aannemer tevens kwaliteitscontrole uitvoeren en de werkelijkheid van de uitvoering vergelijken met de vooraf ontworpen prestatiemodellen en gedane bevindingen vervolgens documenteren.

Verder ondersteunen de digitale modellen de LEAN-dagstart op de bouwplaats en heeft de aannemer volledig overzicht van de voorraden die op de bouwplaats zijn opgeslagen en kunnen de foto’s worden gebruikt als naslagwerk voor de beheers- en onderhoudsfase.

Samenwerking buitenlandse aannemers

Eerder gebruikte de aannemer al drones om deze informatie te vergaren, maar het was niet altijd mogelijk hiermee te vliegen. Permanent camera’s ophangen in de giek van de torenkraan bracht volgens De Nijs daarom uitkomst. Aannemer De Nijs stelt dat deze technologie voor de Nederlandse bouw nog nieuw is, maar dat grote aannemers uit Scandinavië en Frankrijk hiermee al werken. Inmiddels werkt de aannemer ook met deze aannemers samen om deze technologie te vervolmaken.

BronBouwbedrijf De Nijs & Zonen

Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.