Redactie Vrijdag 26 januari 2018

Interview Edwin Schalk (Stabiplan): overname past in internationale ambities

De overname van CAD- en BIM-specialist Stabiplan door Trimble was eerder deze maand op z’n minst opmerkelijk te noemen. Het Nationaal BIM Platform ging in Bodegraven op bezoek bij Edwin Schalk van Stabiplan die openhartig sprak over de ins en outs achter deze overname. “De slagkracht en internationale mogelijkheden van Trimble zijn doorslaggevend voor onze ambities om wereldwijd marktleider te worden op het gebied van MEP-design.”

Door Ed den Boer

Oprichter Het Nationaal BIM Platform

De overname van Stabiplan door Trimble lijkt bedoeld om de Europese activiteiten verder uit te breiden. Of dit ook daadwerkelijk zo is, vraag ik aan business development director Edwin Schalk (foto) die al sinds 2008 werkzaam is bij Stabiplan. Hij spreekt over de achtergronden en kansen die de overname met zich meebrengt. “Het is redelijk snel gegaan al zal iedereen begrijpen dat een overname als deze niet van de een op de andere dag is gerealiseerd”, zegt Schalk.

Hij legt verder uit dat het bedrijf zich begin 2017 heeft geheroriënteerd op de strategische keuzes, wensen en het groeipotentieel. “Dat we in Nederland de marktleider zijn in de installatiebranche met MEP-design is duidelijk en ook op Europees niveau hebben we al veel bereikt. Met de gestelde doelstelling om wereldmarktleider te willen zijn, realiseerden we ons dat je als bedrijf met zo’n 200 medewerkers, slagkracht mist om iets op wereldschaal te bereiken”, aldus Schalk. “Daarom zijn we op zoek gegaan naar een strategische samenwerkingspartner om dit te realiseren. Deze partner hebben we gevonden in Trimble en dat heeft vervolgens geresulteerd in de overname.”

Leading in MEP-design

Hoe realistisch zijn de kansen om wereldwijd marktleider te worden op het gebied van MEP-design? “Door de overname hebben we er nu 700 MEP-collega’s bij. Alleen al het MEP-team binnen Trimble bestaat hiermee al uit ruim 950 mensen die zich dagelijks bezig houden met het doorontwikkelen van bestaande MEP-oplossingen en -producten. Wij kunnen deze nu wereldwijd aanbieden. Leveranciers zien hun producten ineens niet alleen Europees maar wereldwijd gedisplayd waarbij wij per land een differentiatie kunnen aanbrengen op basis van productlijnen. Met deze schaalvergroting kunnen onze klanten sneller de laatste ontwikkelingen volgen.”

Trimble versus Autodesk

De insteek die Stabiplan altijd heeft gehad is de beste oplossing te genereren voor klanten als het gaat om MEP-design, aldus Schalk. Stabiplan zal binnen Trimble onder het segment Buildings and Infrastructure vallen en zo kunnen eindgebruikers al hun benodigde oplossingen uit een enkele bron verkrijgen. Voor de buitenwacht is opmerkelijk dat Stabiplan in zee is gegaan met Trimble en niet met Autodesk. Wat betekent dit voor de toekomst van de huidige gebruikers? “In onze ambities om wereldwijd marktleider te zijn, is de slagkracht van Trimble op het gebied van MEP-design gecombineerd met hun internationale mogelijkheden van aanbieden van onze oplossingen doorslaggevend. Vanaf het begin is er een goede klik en hebben we steeds een gezamenlijke doelstelling gehad om het beste resultaat voor klanten te realiseren. Door de schaalvergroting kunnen we dit nu wereldwijd doen.”

‘Nederlandse installatiebranche krijgt meer mogelijkheden door deze overname’

 

De bewuste keuze voor Trimble zorgt er wel voor dat Stabiplan niet langer reseller is van Autodesk producten. “In overleg met Autodesk is wel gezocht naar een goede oplossing voor bestaande klanten door ons gehele portfolio met lopende contracten over te dragen aan CAD & Company, dat Gold partner is van Autodesk. Bovendien blijven we volop doorontwikkelen op de Autodesk-platformen.”

Productlijn

Stabiplan is als bedrijf in zijn geheel overgenomen. Door de overname maken de producten Stabicad, MEP apps for Revit en MEPcontent nu deel uit van de productportfolio van Trimble. “We zullen hierop blijven innoveren en verkopen volgens de bekende kanalen. Het gaat alleen om de Autodesk-producten waar we geen leverancier meer van zijn”, zegt Schalk.

MEPcontent

Het contentplatform MEPcontent.com gaat ook over naar Trimble en heeft daarmee meer slagkracht gekregen. Het contentplatform bestaat als sinds 2001 onder de naam CADsymbols en dit is in 2012 gerebrand naar MEPcontent. “Mede doordat MEPcontent de laatste jaren steeds meer bekendheid heeft gekregen bij wereldwijd actieve installatiebedrijven en fabrikanten, zijn we steeds internationaler gaan denken.”

Nederland, Europa en de wereld

De ambitie om te groeien naar een speler van wereldfaam is met deze overname dus binnen een realistisch bereik gekomen. Op de vraag of deze overname voor oprichter Gijs Willem Sloof betekent dat hij zal gaan genieten van zijn pensioen was Schalk duidelijk. “Zeker niet. Gijs Willem heeft nog volop energie en zal zich zoals altijd blijven inzetten voor onze gezamenlijk doelen, namelijk het beste wat mogelijk is op het gebied van MEP-design wereldwijd toegankelijk maken voor alle klanten.”

Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.