Donderdag 22 maart 2018

Pilots VolkerWessels-dochters met visuele data [video]

De bouwbedrijven Stam + De Koning, Aveco de Bondt, Digibase, Boele & van Eesteren en VolkerWessels Materieeldienst, allen dochterondernemingen van Koninklijke VolkerWessels, hebben samen pilots uitgevoerd met visuele data uit drones en hijskraancamera’s.

Bij het bouwproject Mytylschool in Hilversum door Boele & Van Eesteren is gedurende zes weken met een drone gevolgen die beelden van het bouwproject maakte. De beelden zijn, met behulp van ingenieursbedrijf Aveco de Bondt, omgezet in hoge resolutie 3D-modellen. Deze modellen werden getoetst aan het BIM-model dat aan de planning werd gekoppeld. Hierdoor was het bouwbedrijf in staat om te monitoren of daadwerkelijk volgens de planning werd gebouwd. Tevens werd de data gestructureerd opgeslagen zodat later altijd terug gekeken kan worden om na te gaan hoe het project exact is verlopen. Volgens de samenwerkende bouwbedrijven wordt hierdoor zowel de bouwtijd als de bouwkwaliteit gewaarborgd en de planning, coördinatie en communicatie op de bouwplaats verbeterd.

“Op bouwplaatsen wordt erg veel visuele data gegenereerd. Uitvoerders maken dagelijks foto’s, beveiligingscamera’s draaien 24/7. Er worden laserscans gemaakt en we vliegen zelfs met drones over bouwplaatsen om beelden te verkrijgen voor marketingdoeleinden. Ook de camera’s bevestigd in de torenkraan geven ons dagelijks een overzicht van de vorderingen op de bouwplaats”, zegt BIM-proces manager Stijn van Schaijk van Stam + De Koning in een commentaar. “Met ‘Photogrammetry’-technieken zijn we in staat om geautomatiseerd van deze visuele data 3D-modellen te creëren. Door deze modellen te vergelijken met onze BIM-modellen en CAD-plattegronden kunnen we monitoren én aantonen of we daadwerkelijk gebouwd hebben wat we gepland hadden.”

Inzet verkregen data

De met de beelden verkregen data kan op verschillende manieren worden ingezet. Tijdens de bouw kan het ondersteuning bieden voor de dagstart. Tevens wordt de data vergeleken met de plattegronden en het BIM-model. Dit betekent dat onder meer voorafgaande aan het storten van vloeren, snel kan worden gecontroleerd of alles in de vloer aanwezig is. Ook kan met dit systeem op afstand door logistieke managers in de bouwhub worden gemeten of er genoeg laad- en losruimte is op de bouwplaatsen. Daarnaast kan op afstand meegekeken worden naar de bouwvorderingen. Dit vergemakkelijkt de communicatie met opdrachtgevers of gemeentes.  Naast voordelen op de bouwplaats vormen de data als het ware een visueel logboek van elke dag op de bouwplaats. Dit logboek biedt de mogelijkheid tot gefundeerdere evaluaties en meer optimalisaties van toekomstige projecten.

Andere pilot

Naast het bouwproject in Hilversum was het project ONYX in Eindhoven van Stam + De Koning een tweede pilot waar visuele data binnen het BIM-model werd gebruikt. Op dit project werden beelden uit de camera’s in de torenkraan gebruikt. Deze camera’s scannen twee keer per dag de bouwplaats. Op deze manier wordt een goede weergave van de voortgang moeiteloos geregistreerd. Voordeel hiervan is dat er altijd kan worden teruggekeken naar hoe de bouw op een bepaald moment voortgang had geboekt. Met het oog op de Wet kwaliteitsborging heeft deze technologie de potentie om onderdeel te zijn van een goede methode voor kwaliteitsbewaking.  

Presentatie tijdens Building Holland

Tijdens het congres Building Holland op 17 april a.s. geeft Stam + De Koning een presentatie over het gebruik van visuele data van drones en hijskraancamera’s. Meer informatie over het programma van Building Holland staat hier.

Bron: Stam + De Koning

 


Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.