Redactie Dinsdag 10 april 2018

AutoCAD 2019: veel wijzigingen en hogere prijzen

De introductie van AutoCAD 2019 eind maart door Autodesk heeft voor eindgebruikers veel veranderingen gebracht. Onder meer het pakket, de licenties en de prijzen van de ontwerpsoftware gingen flink op de schop, zo constateerde CAD & Company.

Autodesk heeft met de introductie van de 2019-versie van haar bekende ontwerpsoftwarepakket een flink aantal veranderingen doorgevoerd. We hebben hierover twee weken geleden al geschreven: AutoCAD 2019 heeft verbeterde functionaliteit. Nu heeft directeur Rob Oud van CAD-specialist CAD & Company een aantal vernieuwingen en tarieven op een rijtje gezet in een blog op zijn site.

Belangrijkste verandering is dat met de komst van versie 2019 nieuwe eindgebruikers nu met via One AutoCAD  ook in een keer toegang krijgen tot alle verschillende versies van de software voor verschillende doelgroepen. Hierdoor hoeven deze diverse gebruikers, naast de basisversie van de software, niet meer de verschillende ‘Verticals’-pakketten aan te schaffen. Al deze pakketten zijn nu in een oplossing geïntegreerd, inclusief de speciale toolsets die versie 2019 met zich mee brengt.

Licenties

One AutoCAD is alleen beschikbaar met een Subscription-licentie van Autodesk. Eindgebruikers met deze licentie kunnen overstappen naar One AutoCAD of kiezen voor een verlenging naar AutoCAD 2019. De prijs is voor beide gelijk, maar One AutoCAD biedt meer functionaliteit. Wanneer contracten nog niet afgelopen zijn, kunnen eindgebruikers gedurende de looptijd van het contract overstappen zonder extra kosten.

Klanten kunnen licenties AutoCAD tot 1 mei voor de huidige prijs verlengen

Gebruikers met een Perpetual-licentie en een actief Maintenance Plan hebben, krijgen géén toegang tot AutoCAD One. Bij verlenging krijgen ze wel toegang tot AutoCAD 2019, maar niet tot de nieuwe toolsets. De Perpetual-licentie kan worden omgezet naar een Subscription-licentie, waarbij het mogelijk is het bestaande AutoCAD-pakket te migreren naar One AutoCAD of naar een volledige Collection. In een Collection zitten zowel AutoCAD als de 3D-pakketten. Eindgebruikers van een van de Verticals-pakketten kunnen deze gewoon vernieuwen en kost evenveel als een One AutoCAD-pakket.

Prijzen licenties en AutoCAD

Ook de prijzen van de Autodesk-licenties krijgen, volgens het overzicht van CAD & Company, met een verandering te maken. Vanaf 7 mei gaan de prijzen van alle Autodesk Subscription-licenties met 5 procent omhoog en die van pakketten met een Maintenance Plan gaan met 10 procent.  Wanneer een contract voor 1 juli afloopt, hebben eindgebruikers nog tot 1 mei de tijd om deze voor de huidige prijs te verlengen. Voor volgend jaar is ook al een prijsverhoging aangekondigd. De Subscriptions gaan dan met 10 procent om hoog en pakketten met een Maintenance Plan met 20 procent. Sinds 22 maart is de prijs van een AutoCAD licentie met 17 procent gestegen van 1.470 euro naar 1.715 euro per jaar voor een single-user licentie.

Meer lezen

Meer informatie over de veranderingen rondom AutoCAD 2019, One AutoCAD, de licenties en de prijzen staat in het interessante overzicht van CAD & Company.

Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.