Redactie Woensdag 9 mei 2018

Programma bekend van BIMPraat Innoveren met BIM

Het programma is bekend van de BIMPraat over innoveren met BIM. BIM-manager Joeri Koehof en BIM-regisseur Niels Groot van Bouwbedrijf M.J. de Nijs & Zonen geven op 28 juni aan de hand van praktijkcases hun heldere visie op de succesvolle uitwisseling van informatie in het BIM-proces.

Om innovatie met behulp van BIM mogelijk te maken, moet de focus liggen op informatie-uitwisseling. Dit is de stellige overtuiging van Koehof en Groot. “Informatie-uitwisseling moet altijd op een eenduidige en gestructureerde wijze gebeuren want alleen dan wordt informatie herleidbaar en herbruikbaar”, zegt Koehof. “Belangrijk is dat iedere schakel in het bouwproces zich realiseert dat de door hen overgedragen informatie fungeert als de bron voor de activiteiten van de volgende schakel. Innovatie op die activiteiten is alleen mogelijk met goede geometrische datamodellen.”

BIM in kranen

Een innovatie van De Nijs & Zonen is het project Steltloper (zie grote foto hierboven) van woningbouworganisatie Wonam waar 3D-camera’s in samenwerking met Pix4D in de giek van de kraan zijn geplaatst. Deze camera’s nemen gedurende dag constant beelden van de bouwplaats op die via speciale software wordt vertaald en ingeladen in het BIM-model van het project. Doel is zogenoemde ‘4D BIM-voortgangscontrole’. De camera’s zijn uitgerust met nauwkeurige GPS-ontvangers, zodat 3D-beelden kunnen worden gemaakt die zo nauwkeurig zijn dat er op kan worden gemeten. De Steltloper in Amsterdam is een gebouw met 126 appartementen over 19 bouwlagen met een ondergrondse parkeerkelder.

Programma

Koehof en Groot leggen tijdens deze BIMPraat uit hoe bouwbedrijf De Nijs & Zonen succesvol werkt met BIM. De kwaliteit en structuur van modellen is belangrijk. Ze hangen hun verhaal deels op aan concrete projecten waaronder StartbaanSteltloper en Wiborg

Het programma op hoofdlijnen:

  • Wat doet werkvoorbereiding met de modellen?
  • Wat doen leveranciers met de modellen?
  • Modelleren van tijdelijk situaties en materiaalveiligheid
  • Planning en logistiek ook vanuit BIM
  • Kraanplanning geautomatiseerd vanuit BIM
  • Voortgangscontrole door luchtfoto’s gekoppeld aan BIM
  • Waarom co-makers belangrijk zijn in het bouwproces
  • BIM op de bouwplaats

Informatie en aanmelden: BIMPraat over innoveren met BIM

Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.