Redactie Dinsdag 12 juni 2018

Nationaal BIM Platform in Smart City special Telegraaf

Het Nationaal BIM Platform heeft een artikel geschreven in de Smart City special die vandaag met de Telegraaf is meegestuurd. De special is gemaakt door Rhijnvis Media en heeft meerdere verhalen die het concept Smart City belichten vanuit diverse invalshoeken. De bijdrage van Ed den Boer is ‘Slimme bouw aan basis van Smart Cities’.

Het artikel van Den Boer in de special van Smart City special gaat in op de ontwikkeling van BIM en de rol die dit speelt bij het ontwerpen, bouwen en vooral beheren van gebouwen. Als gebouwen slimmer zijn, dan hebben ze de potentie om steden slimmer te maken. Met efficiënter en slimmer beheer van gebouwen komt ook slimmer gebruik, betoogt Den Boer. “Het koppelen van sensoren, apps, netwerken en big data aan BIM-gebouwmodellen, wat in de toekomst (vrijwel zeker) gaat gebeuren, stelt eigenaren en beheerders van gebouwen namelijk in staat om het beheer en onderhoud van onroerend goed nog verder te verslimmen.”

Gebouwen koppelen

Smart buildings staan volgens Den Boer dus aan de basis van Smart Cities. “De toekomst zal uitwijzen of BIM en gebouwmodellen van meerdere gebouwen kunnen, mogen en zullen worden gekoppeld om onderling informatie te delen. Dit zou het gebruik van zowel de gebouwen zelf en als de gezamenlijke leefomgeving daartussen optimaliseren”, aldus Den Boer. “Die kant lijkt het op te gaan en zo zijn innovaties in de bouw niet alleen lucratief voor de bouwsector zelf maar vooral voor eigenaren en bewoners van gebouwen.”

Lees het artikel hier: Smart City


Afbeelding: Oosterdokseiland is ontworpen door Designed by Erick van Egeraat uit Rotterdam en voor kavels 5b en 6 is het ontwerp voor het opvallende glazen gebouw gemaakt door UNStudio.

Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.