Redactie Dinsdag 10 juli 2018

Internationale versie van Nederlandse COINS-standaard op komst

In ISO-verband is op dit moment een internationale versie in de maak van de Nederlandse flexibele standaard Constructieve Objecten en de Integratie van Processen en Systemen (COINS) voor de uitwisseling van BIM-informatie. Dit meldt CAD Magazine.

Volgens de website wordt de ISO-draftversie van COINS op dit moment ontwikkeld door de speciale werkgroep van de internationale normeringsorganisatie. De in ontwikkeling zijnde ISO-standaard, Information Container for Data Drop (ICDD), moet een aanvulling worden  op andere universele standaarden voor BIM, zoals de IFC-, IFD Library- en IDM-standaarden van buildingSMART International. De standaard wordt waarschijnlijk definitief in de loop van 2019.

Europese norm

De nieuwe ISO-norm ICDD moet ook gaan gelden als Europese norm. Hierover hebben ISO en de Europese normalisatie-organisatie afspreken gemaakt, aldus CAD Magazine. De Europese normen worden op hun beurt weer overgenomen door de nationale standaardiseringsorganisaties.

Meer informatie

Meer informatie over het ontwikkelingstraject van de ICDD-norm en de voorlopige voorstellen zin openbaar bij de specifieke werkgroep, ISO/TC59/SC13 van de internationale normeringsorganisatie.

Bron: CAD Magazine

Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.