Maandag 6 augustus 2018

BNA: AR, VR en 3D-printing kansrijke technologieën

Augmented reality (AR), virtual reality (VR) en 3D-printing van bouwcomponenten zijn de meest kansrijke technologieën die de komende vijf jaar binnen de bouwwereld gaan doorbreken. Dit blijkt uit recent onderzoek van de brancheorganisatie voor architecten BNA.

BNA stelt in haar Verdiepingsonderzoek Q1 2018 dat architectenbureaus technologische ontwikkelingen augmented reality, virtual reality en het 3D-printen van bouwcomponenten vooral als een kans zien en niet als een bedreiging.  “Het is positief dat architecten de technologie omarmen en het zien als een kans in plaats van bedreiging, zegt beleidsmedewerker Alexander Pastoors van de brancheorganisatie voor architecten in een commentaar op het onderzoek.  “Het is belangrijk om als bureau up-to-date te blijven en goed te kijken hoe je de technologische ontwikkelingen kunt benutten. De BNA ziet het toepassen van technologie als een van de speerpunten om haar leden te ondersteunen.”

Andere interessante ontwikkelingen

Naast de drie genoemde ontwikkelingen, zien de onderzoekers dat bureaus ook een ontwikkeling als parametrisch ontwerpen interessant wordt gevonden. Uit het onderzoek blijkt dat al een derde van alle bureaus parametrische software gebruikt. Dit zijn vooral de grotere bureaus. Van deze categorie, meer dan 40 medewerkers, geeft 70 procent aan al hiermee te werken. Minder overtuigd zijn bureaus over ontwikkelingen als sensoring, big data, de Internet of Things (IoT) en mass customisation. Wanneer zij naar de toekomst kijken, schatten de ondervraagde bureaus in dat binnen vijf jaar de prestaties van een gebouwen, zoals energieprestaties, klimaatbeheersing en onderhoud via data van sensors van inzichtelijk kunnen worden gemaakt.

Speciaal programma

BNA speelt al via een speciaal programma ‘Technologische Innovaties’, in op bovenstaande trends. Hiermee wil de brancheorganisatie voor architecten samen met haar leden verschillende initiatieven ontwikkelen, zoals kennisnetwerken, cursussen en masterclasses. Dit om bewustwording en het benutten van technologische ontwikkelingen te bevorderen, aldus de BNA.

Bron: BNA 

Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.