Redactie Vrijdag 7 september 2018

BNA Kubus naar Francine Houben van Mecanoo

De 42e BNA Kubus wordt toegekend aan architect-directeur Francine Houben van het internationale architectenbureau Mecanoo. Houben is één van de oprichters van het bureau in Delft. De uitreiking is op 1 november in The New Farm in Den Haag.

De BNA Kubus wordt tweejaarlijks toegekend aan een architect die ‘zowel ambachtelijk als conceptueel excelleert in vakmanschap’. Ook wordt gekeken naar de bijdrage die de architect heeft geleverd aan de ontwikkeling van het architecten en de architectuur en die een herkenbaar en innoverend oeuvre heeft opgebouwd.

Grande dame

Volgens juryvoorzitter Joost Ector blinkt Francine Houben blinkt uit in elk van deze criteria en dus was de jury unaniem in haar keus. “Een oeuvre beoordelen geschiedt altijd in het licht van een bepaald moment – dit is het moment van Francine Houben. Wij en vele vakgenoten met ons zien haar als de grande dame van de Nederlandse architectuur. Met het toekennen van de BNA Kubus willen we die status onderstrepen.”

Jury

Naast voorzitter Joost Ector (Ector Hoogstad Architecten en tot juni dit jaar BNA-bestuurslid) bestaat de jury uit Janneke Bierman (Bierman Henket Architecten), Caroline Bos (UNStudio), Hedwig Heinsman (DUS Architects en Aectual), architectuurpublicist Ton Idsinga (jurysecretaris), Tracy Metz (architectuurpublicist en directeur Adams Institute) en Bart van Breukelen (voorzitter Neprom en bestuurlid TBI).

Bron: BNA

Afbeelding boven: interieur van het nieuwe station van Delft

Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.