Redactie Woensdag 12 september 2018

Binnenhof in 3D gescand als basis voor BIM-model (video)

PelserHartman en Root B.V. hebben het monumentale Binnenhof in Den Haag volledig in 3D gescand. Met de data is een 3D BIM-model gemaakt dat een belangrijke basis is voor de renovatie die in 2020 start, meldt PelserHartman.

Het Binnenhof is het oudste parlementsgebouw ter wereld dat nog steeds in gebruik is en wordt vanaf 2020 in één keer grondig gerenoveerd. De renovatie gaat naar schatting 5,5 jaar duren en kost maximaal 475 miljoen euro. Technische installaties worden vervangen net als bijvoorbeeld de vele leien daken van het complex. De gebruikers van het Binnenhof - Eerste en Tweede Kamer, Raad van State en ministerie van Algemene Zaken - verhuizen vanwege de renovatie tijdelijk naar een andere locatie.

Groot en complex

Het Binnenhof is een zeer groot complex van grotendeels monumentale gebouwen die samen het politieke centrum van Nederland vormen. PelserHartman scande bijna het volledige gebouwencomplex in circa de 9.000 3D-scans. Het gaat om 90.000 vierkante meter, tientallen gebouwen en honderden ruimtes. Op basis van de scandata maakte bouwkundig ingenieursbureau Root B.V. een zeer gedetailleerd BIM-model. Het scannen startte begin 2017 en duurde ruim een half jaar.

Bron: PelserHartman


De complexe opdracht is onderwerp van de documentaire ‘Het Binnenhof volledig 3D in kaart. Scan to BIM op het hoogste niveau’, zie onderstaande video.


Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.