Redactie Dinsdag 16 oktober 2018

buildingSMART houdt open huis tijdens Presummit

buildingSMART Benelux (BSb) organiseerde afgelopen vrijdag een zogenaamde Presummit en duidelijk was dat IFC nog volop in ontwikkeling is als eenduidige taal in BIM-modellen. Doel van het Presummit was een aanloopje te nemen naar het jaarlijkse buildingSMART International Standards Summit deze week in Tokio.

Door Ed den Boer

De Presummit op Schiphol was voor leden en niet-leden van buildingSMART en diverse sprekers gaven een korte voorbeschouwing van de onderwerpen die deze week aan bod komen tijdens de top in Tokio. Duidelijk was dat de ontwikkeling van de Open BIM-standaarden IFC, IFD en IDM de volle aandacht heeft binnen BSi. Deze worden per discipline en soms per industrie verder doorontwikkeld.

Alex Worp, strategisch adviseur BIM bij Luchthaven Schiphol, legde uit dat het beheren van de assets van Schiphol niet veel anders is dan van andere luchthavens in de wereld. “De data die we nodig hebben, is gelijk en daarom hebben we een speciale Airport Room opgesteld. Daarin geven verschillende andere luchthavens input over de specifieke luchthavenelementen waarvan we het belangrijk vinden dat deze een goede IFC kunnen genereren”, aldus Worp. “Je kunt denken aan verbindingstunnels (slurven) van het vliegtuig naar het aankomstgebouw tot en met de speciale baanverlichting. Door de samenwerking op te zoeken, hopen we snel te komen tot een bruikbare set die we in onze beheeromgeving goed kunnen gebruiken. Ook de koppeling tussen GIS en BIM wordt momenteel onderzocht.”

Andere specifieke ontwikkelrooms zijn de Infrastructure Room, vertelde directeur Ronald Bergs van Gobar (foto). “IFC voor havens, IFC voor wegen en IFC voor bruggen. Al deze sectoren zijn zeer specifieke aandachtsgebieden en deze hebben we dus in aparte ontwikkelgroepen ondergebracht.”

Fondswerving

Bergs en andere sprekers lichtten toe dat buildingSMART drijft op de inzet van enthousiaste ‘vrijwilligers’. Gezien het belang van de ontwikkeling zouden meerdere bedrijven en overheden zich moeten aansluiten en BSi financieel ondersteunen. “Als de fondsen voor ontwikkeling en onderzoek groeien, kunnen we sneller inhaken op vragen uit de markt”, aldus Bergs.

Over buildingSMART

buildingSMART is een internationale vereniging waar bedrijven spreken over het bevorderen van de toepassing van Open BIM-standaarden bij interoperabiliteit en integratie binnen het bouwproces. Het Benelux Chapter vertegenwoordigt bedrijven uit Nederland, België en Luxemburg en is onderdeel van de internationale organisatie. buildingSMART houdt zich ook bezig met het verspreiden van kennis over de Open BIM-standaarden IFC, IFD en IDM, bijdragen aan de ontwikkeling van deze internationale standaarden, het bevorderen van de toepassing in software door IT-partners en het bevorderen van de toepassing door ketenpartners.

Info: buildingSMART

Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.