Redactie Donderdag 25 oktober 2018

BAM bereikt BIM Level 2 in digitalisering bouwproces

BAM Bouw en Vastgoed Nederland heeft het BIM Level 2 certificaat behaald en zet daarmee een belangrijke stap in de verdere digitalisering van het bouwproces. Met BIM Level 2 (PAS 1192) ontsluit en stroomlijnt BAM voor de gehele keten alle informatie over ontwerp en realisatie.

Met BIM wil BAM effectiever samenwerken in projecten en de kans op vertragingen verlagen. Ook denkt het bedrijf de projectrisico’s beter te kunnen managen en meer zicht te houden op de cashflow. Werken volgens deze BIM-standaard zorgt van begin tot eind voor transparantie en beheersing van de kosten en leidt tot meer kwaliteit en zekerheid voor opdrachtgevers en ketenpartners.

Eenduidige afspraken

BIM-manager Jeroen Harink van BAM Advies & Engineering denkt dat het voor BIM essentieel is om partners in het proces mee te krijgen. “Het aanleveren van 3D-modellen en het communiceren in de BIM-omgeving vereist een tijdsinvestering. Je moet je partners overtuigen en hier samen in proberen op te trekken”, aldus Harink. “Alleen dan worden de voordelen van eenduidige afspraken binnen de hele keten ten volle benut. Intern hebben we in ieder geval ervoor gezorgd dat we elk project in een driedimensionaal informatiemodel kunnen maken en we zoeken nu actief verdere samenwerking met de hele keten op.”

Processen, personen en techniek

BSI heeft het vooronderzoek en verificatie van PAS 1192-2 uitgevoerd en aangetoond dat BAM projecten kan leveren volgens de vereisten van BIM Level 2. Tomas de Loo, certificate reviewer Compliance & Risk bij BSI Nederland, zegt dat het BIM-beleid bij BAM Bouw en Vastgoed goed is ingericht. Hij legt uit dat het breed binnen de organisatie worden gedragen door de drie BIM Level 2-kolommen: processen, personen en techniek. “Tijdens de toetsing door BSI is gebleken dat dankzij de georganiseerde samenwerking met verschillende partijen en disciplines al in de eerste projectbesprekingen en voorbereiding van een bouwproject betere keuzes en afspraken worden gemaakt”, aldus De Loo.

De BIM-verificatie is een onderdeel van de BSI-certificeringen voor de bouw met het Kitemark als mogelijke volgende fase waarin de nadruk niet alleen op de implementatie van BIM-processen ligt, maar ook op de prestatie van de projecten, klanttevredenheid en samenwerking tussen de ketenpartners.

Bron: BAM

 

Afbeelding: een BIM-model van The Student Hotel in Delft

Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.