Redactie Woensdag 31 oktober 2018

Gijs Willem Sloof: 'Integratie met Trimble als warm bad'

BIM-congres SUM 2018 van Stabiplan was dit jaar de eerste editie samen met Stabiplan’s nieuwe moederbedrijf Trimble, in plaats van onder de vlag van Autodesk. Behalve over nieuwe features spraken we ook één-op-één met algemeen directeur Gijs Willem Sloof over de integratie van zijn bedrijf.

Door Ed den Boer

SUM 2018 werd in het WTC in het centrum van Rotterdam georganiseerd en zoomde goed in op de synergie die Stabiplan ondervindt na de overname van Stabiplan door Trimble eerder dit jaar. Tijdens de openingssessie kregen de bijna 600 deelnemers een eerste uitleg over de software en mogelijkheden die Trimble samen met Stabiplan allemaal ondersteunt.

Algemeen directeur Gijs Willem Sloof van Stabiplan benadrukte dat de mogelijkheden ongelofelijk zijn gegroeid door de samenwerking met Trimble. “De synergie die is ontstaan gaat ons en de installatietechnische BIM-markt wereldwijd heel veel brengen”.  

Nieuwe features

Natuurlijk kwamen de nieuwe features en functionaliteiten in de bestaande software zoals Stabicad voorbij. Zo werd de ‘knooppuntoplosser’ gepresenteerd die snel en automatisch de juiste installatieonderdelen bij elkaar zoekt, maar er waren ook nieuwe berekeningsmodules voor onder andere tapwater en luchtventilatiesystemen. Daarna werden de bezoekers in dit eerste deel getrakteerd op een live presentatie met een laser pointcloud scanning en werd met een HoloLens met mixed reality getoond hoe BIM mogelijk wordt op de bouwplaats.

Na het plenaire gedeelte waren er drie rondes met zogenaamde break-out sessies over uiteenlopende onderwerpen zoals productiviteit verhogen met Stabicad (Electrical en Mechanical), hoe prefabricatie tijd kan besparen, hoe je een BIM-model kunt upgraden en welke voordelen BIM heeft in de beheerfase. Voor deelnemers was er keuze genoeg.

BIM voor managers, werk aan de winkel

Stabiplan’s verkoopdirecteur voor de Benelux is Ruud Kats (foto rechts) en hij kwam in een sessie met diverse retorische vragen die voor directies en leidinggevenden belangrijk zijn bij het werken met BIM. Waar moet je op letten en welke tools kun je allemaal gebruiken om zo veel mogelijk voordeel te behalen?

Ongezouten kritiek gaf Kats ook. “De mogelijkheden van software worden door bedrijven nog te weinig onderzocht en door de sector omarmd. Er zijn bedrijven die hun modelleurs eens per vijf jaar op cursus sturen maar tegelijkertijd mopperen over de productiviteit en winstgevendheid. De sector heeft te maken met personeelstekorten en dan kun je alleen maar meer of efficiënter gaan werken. De tools zijn aanwezig dus we zullen aan de bak moeten om ons deze eigen te maken. Dit geldt niet alleen voor modelleurs maar ook voor het management en directies van bedrijven. Alleen dan maak je kans om te overleven”, aldus Kats die passie voor het verbeteren van werkprocessen als tweede natuur omarmt.

Openhartig interview

In een interview in de wandelgangen van de eerste Stabiplan SUM 2018 in samenwerking met Trimble, in plaats van onder de vlag van Autodesk, sprak algemeen directeur Gijs Willem Sloof (foto onder) openhartig over de belangrijkste veranderingen na de verkoop van Stabiplan aan Trimble. “Trimble voelt als een warm technisch bad. Softwareoplossingen moeten per definitie goed met elkaar samenwerken en dat is altijd onze goal geweest. We hebben gemerkt dat we daarin met Trimble een fantastisch moederbedrijf hebben."

Sinds de overname is er volgens Sloof ongelofelijk veel veranderd. "In positieve zin. Trimble heeft in de afgelopen jaren honderden kleine en grote softwarebedrijven overgenomen (waaronder Tekla, Vico, Sketchup, red.) en is zo in staat de output van die bedrijven met elkaar te verbinden via onder andere het platform Trimble Connect”, vertelde Sloof. “Door de samenwerking met Trimble is het verzorgen van onze technische installatieoplossingen en de communicatie ervan met apparatuur zoals scanners en (uitzet)robots op de bouwplaats in een stroomversnelling geraakt. Alle puzzelstukjes die ons werk eenvoudiger maken, zijn nu passend gemaakt.”

Werkt deze synergie naar twee kanten?“Jazeker dat klopt, onze site MEPcontent.eu heeft nu ook de extensie .com. We sluiten wereldwijd fabrikanten, zoals ABB, Mitsubishi en Bosch, aan die hun content op ons platform plaatsen. Zo is wereldwijde levering in ontwerpomgevingen mogelijk en daar zijn we trots op”, aldus Sloof die tevreden terugkijkt op een succesvolle SUM.

Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.