Redactie Maandag 5 november 2018

Francine Houben ontvangt BNA Kubus (video)

De 42e BNA Kubus is afgelopen vrijdag overhandigd aan Francine Houben. De spraakmakende architect-directeur en mede-oprichter van het internationaal succesvolle architectenbureau Mecanoo in Delft krijgt dit jaar de oeuvreprijs die al sinds 1965 wordt uitgereikt.

Dat Francine Houben de prijs had gewonnen, is begin september al bekendgemaakt. De overhandiging van de BNA Kubus was vrijdag in The New Farm in Den Haag door Hedy d'Ancona, grondlegger van het nationaal architectuurbeleid. “Als iemand deze oeuvreprijs verdient, is het Francine Houben”, stelt d'Ancona. “Houben heeft dat uitzonderlijke vermogen om door de ogen te kijken van de toekomstige gebruikers van door haar gerealiseerde leef- woon- en gebruiksruimten.”

Ongekend breed oeuvre

Juryvoorzitter Joost Ector benadrukt Houben's veelzijdigheid. “Francine Houben is de grande dame van de Nederlandse architectuur. De BNA Kubus onderstreept die status. De lijst van gerealiseerde projecten is lang, maar wordt vooral gekenmerkt door de ongekende breedte van het oeuvre. Van een toneeldecor tot grote stadswijken, van herbestemmingsprojecten in binnensteden tot de grootste bibliotheek in Birmingham. En recentelijk het indrukwekkende National Kaohsiung Center fort the Arts in Taiwan, en de prestigieuze renovatie van de New York Public Library en de Martin Luther King Jr. Memorial Library in Washington.”

De BNA Kubus wordt tweejaarlijks toegekend aan een architect die zowel ambachtelijk als conceptueel excelleert in vakmanschap, die een bijdrage levert aan de ontwikkeling van het architectenvak en de architectuur, en die een herkenbaar en innoverend oeuvre heeft opgebouwd.

Bron: BNA


Impressie van de uitreiking van de BNA Kubus aan Francine Houben


Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.