Redactie Dinsdag 6 november 2018

Ontwerp startstation E-lijn van BAM wint German Design Award 2019

Het ontwerp van het Startstation E-lijn in Den Haag heeft de German Design Award 2019 gewonnen in de categorie Excellent Communications Design - Architecture. Volgens de jury roept ‘de unieke constructie van de vrijdragende overkapping niet alleen een open en uitnodigend beeld op, maar geeft het station bovendien een onmiskenbaar eigen karakter’.

Met het Startstation E-lijn heeft Den Haag een ruimtelijk en herkenbaar lightrail station gekregen, waar reizigers makkelijk en snel tussen Den Haag en Rotterdam kunnen reizen.  De E-lijn is onderdeel van het grotere project RandstadRail en stopt dichtbij de NS-stationshal. De overkapping van de halte loopt door zodat reizigers snel en droog van het Startstation E-lijn naar Den Haag Centraal kunnen.

Blikvanger

De German Design Award is een prestigieuze, internationale architectuur- en design award die jaarlijks wordt uitgereikt door de German Design Council. De blikvanger van het Startstation E-lijn is de overkapping van de perrons bestaande uit gebogen glas en staal. Een overdekte looproute in de vorm van een expressieve luifel verbindt het nieuwe kolomvrije station met de hal van Den Haag Centraal. De transparante overkapping geeft de halte een ruime maat en zorgt voor herkenbaarheid en comfort voor wachtende reizigers. Met de sculpturale vorm van de overkapping en luifel is een opvallend station gecreëerd dat rekening houdt met de menselijke schaal. Tegelijkertijd houdt het station overtuigend stand tussen de omringende megacomplexen.

De bouw van het Startstation E-lijn is door ProRail uitgevoerd, in opdracht van de gemeente Den Haag. BAM Infra Nederland was verantwoordelijk voor de bouw. Het ontwerp is gemaakt door ZJA Zwarts & Jansma Architecten.

Bron: BAM Infra Nederland

Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.