Redactie Donderdag 6 december 2018

DCA wint BIM Award door focus op veiligheid

Het Belgische DCA heeft in Brussel de BIM Award gewonnen omdat het bouwbedrijf zich volgens de jury onderscheidde zich met een 3D-model dat inzet op maximale veiligheid op de bouwplaats wat het risico op arbeidsongevallen tot een minimum reduceert.

De BIM Awards, die pas voor de tweede keer werden georganiseerd, belonen de meest innovatieve virtuele bouwprojecten uit de Benelux. Bij DCA had zijn dynamische model voor project Hof ter Schelde ingezonden. Dit is een zorgcampus op de Linkeroever in Antwerpen en het project voorziet een uitbreiding op het bestaande woonzorgcentrum en de polikliniek. De BIM Awards bekronen de beste BIM projecten uit de Benelux.

DCA heeft het dynamische model voor Hof ter Schelde tot stand gebracht door verschillende softwareprogramma’s te combineren. Revit werd gebruikt voor de ontwikkeling van het stabiliteits- en bouwinrichtingsmodel, en in Dynamo werd vervolgens data over bouwmaterieel automatisch gegenereerd. Uit deze software kon ten slotte een gedetailleerde inventarislijst van het materieel worden geëxporteerd naar Excel. Deze manier van werken zorgde voor een vlotte interne samenwerking, maar ook voor een duidelijke en transparante communicatie met de externe partners, zoals de opzichter en veiligheidscoördinator.

“Ons plan voor Hof ter Schelde is een meerwaarde op het vlak van veiligheid”, aldus directeur Michiel Schellekens van DCA. “Zo keken we naar de plaatsing van de kranen, valbeveiliging en kantoren op de bouwplaats. Hierdoor konden we mogelijke conflicten opsporen en proactief ingrijpen. Door vooral die veiligheidsaspecten minutieus voor te bereiden, verhogen we het comfort en de veiligheid op de werf waarbij we streven naar nihil arbeidsongevallen.”

Bron: DCA

Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.