Redactie Dinsdag 4 december 2018

Drone voorspelt onderhoud aan gebouwen

Een groep van 39 publieke en private partijen heeft het initiatief genomen voor de Façade Service Applicatie (FaSA) dat digitale middelen zoals sensoren, drones en kunstmatige intelligentie inzet voor gebouwbeheer. De gemeente Den Haag subsidieert het platform met 1,6 miljoen euro uit het subsidieprogramma ‘Kansen voor West’.

Samenwerking onderwijs

De initiatiefnemers VMRG, OCTO en Aeroscan werken binnen het project samen met 39 partijen uit het bedrijfsleven, vastgoed, overheid en onderwijs. Zo is de samenwerking met onderwijs van belang voor het opleiden van personeel voor de banen die door de ontwikkeling van FaSA ontstaan. Via Haagse onderwijsinstellingen komen ook studenten volgens de initiatiefnemers in aanraking met de banen van de toekomst zoals sensor-installateur, drone operateur en data-analist.

Toekomstig onderhoud voorspellen

Het platform streeft naar innovatie in de vastgoedmarkt. Om gebouwen en (corporatie)woningen in de toekomst goed te onderhouden zijn innovatieve oplossingen nodig, aldus een persbericht van het platform. Mete de inzet van deze middelen wordt niet alleen de huidige staat van gebouwen in kaart gebracht, maar wordt het toekomstig onderhoud met behulp van slimme algoritmes voorspeld.

De corporaties die bij de ontwikkeling van FaSA zijn betrokken zien de applicatie als een manier om de betaalbaarheid van woningen te vergroten door de lagere onderhoudskosten. Daarnaast maakt deze technologie het volgens de gevelindustrie mogelijk om de waarde van vastgoed over een langere termijn nauwkeuriger te bepalen. Dit is van belang voor het hergebruiken van producten en grondstoffen in een circulaire economie.

 

Beeldherkenning ondersteunt de analyse van afbeeldingen.

Bron: Aeroscan

Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.