Redactie Woensdag 30 januari 2019

EIB: ‘Bouwsector blijft komende jaren sterk groeien’

De bouw heeft in 2018 een krachtige groei gerealiseerd en heeft zo het productieverlies van de crisis volledig ingelopen. De groei zet de komende jaren bovendien stevig door, concludeert het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) in de studie ‘Verwachtingen bouwproductie en werkgelegenheid 2019’.

De bouwproductie steeg met 6,5 procent. Dit kwam volgens het EIB neer op een reële productietoename met 4 miljard euro naar een niveau van 70 miljard euro. Met groeicijfers van rond de 5 procent zowel dit jaar als het komende jaar zal de bouw opnieuw een sterke groeisector zijn binnen de Nederlandse economie.

De werkgelegenheid blijft daarbij ook stevig doorgroeien. Nadat het afgelopen jaar sprake was van een toename van 16.000 arbeidsjaren, zal de werkgelegenheid in 2019 en 2020 cumulatief met nog eens 25.000 arbeidsjaren kunnen toenemen, denkt het EIB.

Afvlakken

Op middellange termijn vlakt de groei wat af maar deze blijft volgens het EIB wel positief. De bouw kan zo solide groeicijfers blijven realiseren vanaf steeds hogere productieniveaus. Rond 2023 ligt de productie dan ongeveer 20 procent boven het huidige niveau. Investeringen in duurzaamheid leveren een belangrijke bijdrage aan de aanhoudende groei in de Nederlandse bouw op middellange termijn.

Lees verder: Economisch Instituut voor de Bouw

Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.