Redactie Donderdag 7 februari 2019

Circulair Bouwen, tijdwinst, ICT speerpunten Bouwbeurs

De tweejaarlijkse Bouwbeurs in de Jaarbeurs in Utrecht is volledig uitverkocht. Voor de bezoeker is er zicht op materialen en producten, materieel en gereedschappen, ICT en automatisering en vooral ook op het nieuwe gedachtegoed over een circulaire industrie. Een bemoedigende gedachte.

Door Ed den Boer

Wie de Bouwbeurs bezoekt, krijgt buiten al te maken met de eerste commerciële uitingen. Kranen, steigers en mobiele productpresentaties zijn nog voor binnenkomst te bezichtigen. Wie met de trein komt, loopt in drommen richting de entree langs een volledig gevuld parkeerterrein. Bij de garderobe is een architect gemoedelijk in gesprek met een opgewonden jonge bouwvakker die deze beurs voor het eerst bezoekt.

Voor elke professional in de bouw is de Bouwbeurs een must. De vorige editie trok in 2017 nog zo’n 75.000 bezoekers en ook in 2019 komen bezoekers en masse. Met 640 exposanten is dat zeker niet voor niets.

Innovaties

Natuurlijk zijn de meeste bezoekers gericht op zoek naar innovaties in hun vakgebied. Het leuke van een beurs is dat je ook van andere disciplines iets mee krijgt en het is goed te zien dat we zaken steeds slimmer oppakken om beter, sneller en duurzamer te bouwen.

Duurzaam en circulair

In de context van duurzaamheid is ook de kreet Circulair Bouwen opgepakt. Veel standhouders gebruiken de term veelvuldig in hun uitingen. Circulair Bouwen is erop gericht al vooraf in de ontwerpfase na te denken over het gebruik van de materialen die aan het eind van het gebruik, na sloop of demontage van het gebouw opnieuw als grondstoffen en producten kunnen worden gebruikt. Zo eindigen deze materialen niet zonder entiteit als afval op de grote hoop. Het Nederlandse bedrijf Madaster zet hierbij in op een heus paspoort voor gebruikte materialen in elk gebouw.

Als sector gaan we steeds beter begrijpen welke impact de bouwindustrie heeft op onze omgeving. Maar ook wat de bouw betekent voor onze wereld en hoe hier steeds meer naar zal moeten worden gehandeld. Al kost het ons moeite om het oude gedachtegoed los te laten.

Investeren in combineren

Tijd is geld! Die leus kent iedereen en tijdwinst levert geld op. Dus wordt daar tijdens de beurs ook op ingezoomd. Zo is er slimmer gebruik van ouderwetse en noodzakelijke werkzaamheden, bijvoorbeeld een slimme verbinding door een snelle koppeling van leidingen voor water, gas en lucht. Maar ook door energiezuinige geïntegreerde oplossingen voor slimme isolatie gecombineerd met warmtepompen, zonnepanelen of het slim kunnen meten van het gebruik van ruimten of het klimaatniveau (temperatuur/CO2/stof) middels sensoren in gebouwen. Al deze producten van de diverse fabrikanten worden aangeboden als systemen en gekoppeld aan een gebouwmodel waar een facilitaire dienst gedurende de levenscyclus van een gebouw op kan reageren.

Open BIM, LEAN, ICT en cloud

In de ICT-straat zijn diverse bekende aanbieders van bouw- en BIM-software zoals Construsoft, CAD & Company, IBIS, Arkey en vele anderen. Ook concullega’s met softwareapplicaties voor controle en toezicht tijdens en op de bouwplaats, zoals Snagr en ED-controls, tonen slimme oplossingen die kunnen worden gekoppeld of aangestuurd vanuit een (Open) BIM. Zonder goede software zijn veel werkzaamheden in de bouw niet meer mogelijk. Of in het beste geval duren ze veel langer dan met deze nieuwe slimme oplossingen.

Mooi om te zien is dat steeds meer zaken kunnen en worden gecombineerd en dat sommige bedrijven opstaan met ideeën die logisch lijken maar er nog niet waren. Zo toonde leverancier Raab Karcher hun productconfigurator die werkt met bouwsystemen. Het systeem stelt eenvoudig een project samen, zoals een uitbouw of dakkapel, doet suggesties voor de te gebruiken materialen en producten, bedenkt hoeveel verwerking en bouwtijd nodig is en maakt direct een offerte. Deze (ICT-)dienst wordt aangeboden aan bijvoorbeeld (onder)aannemers die een uitbouw of dakkapel aanbieden en zorgt voor veel tijdwinst in de werkvoorbereiding en calculatie. “We ontzorgen hiermee een grote groep MKB-bedrijven die geen grote investeringen kunnen doen in ICT”, aldus accountmanager William Van der Meijden.

Bier en bitterballen

De Bouwbeurs is groot, wellicht te groot voor één dag. Na een dag luisteren, kijken, voelen en netwerken is de afsluiting van een beursdag op veel stands nog steeds mogelijk met een biertje en bitterballen. Ik ging vermoeid en geïnspireerd en met een glimlach weer in de trein huiswaarts. Bouwen is nog steeds mooi!

Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.