Redactie Maandag 11 februari 2019

BIMPraat 14 maart: planning en werkvoorbereiding in BIM

Op 14 maart zullen Bruno Bartelds en Joost Wijnen samen een BIMPraat verzorgen over de rol van BIM bij het voorbereiden en plannen van bouwprojecten. Aanmelden kan uiteraard via de site van Het Nationaal BIM Platform.

Centraal tijdens deze BIMPraat staan de vragen wat de taken van een werkvoorbereider (plannen is er daar één van) zijn en voor welke van deze taken BIM nuttig is. Ook komen de ervaringen aan bod van degenen die BIM al gebruiken bij het maken van planningen.

Verder zullen de sprekers dieper ingaan op de manier van werken van de moderne werkvoorbereider. Oprichter Bruno Bartelds (foto boven) van Het BIM Instituut doet dat op zijn gebruikelijke manier met veel kritische vragen en af en toe en beer op de weg. Directeur Joost Wijnen van Synchro 4D beantwoordt die vragen met zijn gebruikelijke optimisme en schiet en passant de beer van de weg.

Programma

Bartelds vraagt zich af of we al verder zijn dan het maken van mooie animatiefilmpjes waar uit het niets ineens een gebouw tevoorschijn komt. Deelnemers aan deze BIMPraat krijgen op 14 maart antwoord op vragen zoals:

  • Hoe gebruik je BIM-tools in de coördinatie van de engineering?
  • Wat is de impact van BIM op het maken van een planning?
  • Hoe wordt de planning gebruikt als verfijnder en betrouwbaarder stuurmiddel om projecten te managen?
  • Welke gegevens komen betrouwbaar uit een planning die gekoppeld is aan 3D-modellen?
  • Wat moet voorafgaand worden gedaan om dat mogelijk te maken?

Stand van techniek

Joost Wijnen (foto onder) gaat in op de huidige stand van de techniek van het voorbereiden en plannen van bouwprojecten en de rol die BIM daar in speelt. En Bruno Bartelds behandelt de vereiste aanpassingen in de structuur van de planning om die techniek ook succesvol te kunnen gebruiken. De BIMPraat sessies zijn altijd zeer interactief dus kunnen deelnemers daar zoals altijd kritisch op reageren. Ook nodigen de sprekers iedereen uit vooral de eigen ervaringen in te brengen.

Waarde van BIM

Bartelds en Wijnen denken dat BIM ontegenzeggelijk veel waarde heeft bij werkvoorbereiding. De kwaliteit van de planning en het projectmanagement (tijd) verbetert, de impact van de gekozen planning wordt inzichtelijk en de voortgang van projecten kan veel beter worden gemeten voor onder meer contractmanagement.

Aanmelden

De website van Het Nationaal BIM Platform heeft meer informatie over deze BIMPraat en aanmelden kan uiteraard ook online.

 

BIMPraat in 2019

De planning van de eerste vijf BIMPraat sessies tot de bouwvakvakantie ziet er als volgt uit:

 


 


Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.