Redactie Woensdag 6 maart 2019

KNX maakt templates STABU beschikbaar in Smart Inside

STABU heeft met het bedrijf KNX universele templates gemaakt met functiegerichte omschrijvingen die nodig zijn om woning- en gebouwautomatisering goed weer te geven in een bestek of ontwerp. Deze templates zijn te downloaden via de community Smart Inside. Dit meldt de website bignieuws.nl, de opvolger van CAD Magazine.

Adviseur en ontwerpers die met STABU Bouwbreed werken, kunnen de universele functiebeschrijvingen downloaden en gebruiken om een ontwerp of bestek samen te stellen. Zij hoeven dan niet meer zelf op zoek naar omschrijvingen voor functionaliteiten. De omschrijvingen zijn tot stand gekomen door een samenwerking van KNX en STABU.

De achterliggende gedachte bij dit project is volgens bignieuws.nl dat KNX weliswaar veel mogelijkheden in allerlei soorten vastgoed heeft, maar dat adviseurs en architecten niet goed weten hoe zij die in een ontwerp of bestek moeten opnemen. Omdat veel adviseurs en architecten in hun dagelijks werk gebruik maken van STABU, zou het voor hen behulpzaam zijn al er ‘prefab’ functiegerichte omschrijvingen klaar staan. Deze templates voor woningbouw en kantoren kunnen ze nu dus downloaden bij de sectie Documentatie op smartInside.nl.

Status

Een werkgroep van KNX heeft inmiddels de functiegerichte omschrijvingen gereed voor woningen en kantoren. De eerste omschrijvingen bevatten nu nog basisfunctionaliteiten, maar die wordt verder uitgebreid. Daarnaast wil de werkgroep ook omschrijvingen opstellen voor scholen, zorggebouwen, hotels en industriële panden. Uiteindelijk zal het dus een stuk eenvoudiger worden voor adviseurs en architecten om een ontwerp te maken. Zelfs zonder veel kennis van de systeemopbouw van woning- of gebouwautomatisering.

Breed toepasbaar

Alle functiegerichte omschrijvingen zijn gebaseerd op de STABU-structuur. De templates op de site zijn volgens bignieuws.nl daarom breed toepasbaar voor alle adviseurs die de STABU-systematiek gebruiken. Dit basisbestand biedt in dat geval een passend startdocument met alle functies die voor dat specifieke ontwerp nodig zijn. Overigens blijft het mogelijk om via de STABU-systematiek de templates volledig naar wens aan te passen of aan te vullen. In de nabije toekomst zullen zo snel mogelijk nieuwe templates met extra functionaliteiten aan het overzicht op de site worden toegevoegd.

Bron: bignieuws.nl

Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.