Dinsdag 26 maart 2019

Integratie BIM en GIS heeft waarde in bouwprojecten

BIM en GIS worden steeds vaker samen gebruikt voor onder andere het beoordelen van de invloed van een bouwproject op de omgeving. De integratie van BIM en GIS maakt het mogelijk om data sneller uit te wisselen en scenario’s te maken. Ook kunnen stakeholders in het ontwerp- en bouwproces transparanter samenwerken. GIS-leverancier Esri Nederland heeft een website en StoryMap ontwikkeld met uitleg over de integratie van BIM en GIS.

Projectteams die alleen met BIM werken, hebben volgens Esri Nederland slechts een deel van de benodigde informatie voor het effectief ontwikkelen van infrastructuur of gebouwen. Met de geografische informatie uit een GIS-systeem kan ook de impact van het bouwwerk op de omgeving worden geanalyseerd. Esri Nederland is leverancier van de software ARC-Gis en heeft een website met een StoryMap ontwikkeld met uitleg over de waarde van de integratie tussen BIM en GIS.

Integratie GIS en BIM

De combinatie van GIS en BIM kan leiden tot waardevolle resultaten, denkt Esri Nederland. GIS geeft immers ruimtelijke context aan BIM-objecten (gebouwen) en vereenvoudigt het beheer van assets. BIM kan op zijn beurt GIS aanvullen met gedetailleerde gegevens over gebouwen en andere constructies. Bij een succesvolle samenwerking tussen GIS en BIM worden tegenstrijdigheden voorkomen en processen versneld. Dat leidt weer tot lagere kosten en betere samenwerking. Een gebouw gaat in de levensduur door een cyclus heen van planning, ontwerp, bouw en uiteindelijk beheer. Gedurende al deze fases spelen BIM en GIS een grote rol.

BIM

Een BIM-model is een digitaal model van bestaande of geplande constructies met gedetailleerde informatie over het bouwproject. Een BIM is samengesteld met bijdragen van alle betrokkenen bij het bouwproces. BIM als proces ontwikkelt zich in een hoog tempo en nieuwe mogelijkheden en toepassingen zorgen ervoor dat gebouwen en constructies steeds efficiënter kunnen worden gepland, ontworpen, gebouwd en beheerd.

GIS

Geografisch Informatie Systemen (GIS) worden gebruikt voor het inwinnen, bewerken, beheren, analyseren, presenteren en delen van (geografische) data. GIS is dus niet alleen gericht op de bouw maar wordt ook gebruikt in andere sectoren. Deze gegevens worden meestal weergegeven in een (2D of 3D) kaart. Omdat de rol van locatie en ruimtelijke context van gebouwen steeds groter wordt, ontwikkelt GIS zich net als BIM snel. Beide zijn inmiddels essentieel om de impact van het bouwwerk op de omgeving te bepalen.

 


BIMPraat

Het Nationaal BIM Platform organiseert op 10 oktober een BIMPraat over de waarde van GIS voor BIM. Die kennissessie gaat onder meer over de voordelen van beide informatiesystemen. De programmering voor deze BIMPraat volgt zo snel mogelijk op de website.

Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.