Redactie Woensdag 17 april 2019

Esri blikt terug en kijkt vooruit op 50e verjaardag

Esri bestaat dit jaar 50 jaar en dat is tijdens Esri GIS Tech 2019 uitgebreid gevierd. Directeur Jurgen ten Siethof van Esri Nederland opende het jaarlijkse event. "Het is een feestje om te zien dat zo veel mensen GIS een warm hart toedragen."

Door Ed den Boer

Het Amerikaanse bedrijf Esri zit in een enorme groei en focust op innovaties en integraties in de toekomst. Toch nam CTO Jeroen van Winden tijdens het jaarlijkse event ook even de tijd om terug te blikken op 50 jaar Esri. Het bedrijf is in die periode is veranderd van een adviesbureau op het gebied van geografie in de jaren ‘70 tot een softwareleverancier die in de afgelopen 10 jaar online kaarten toegankelijk maakte. “IT gaat op een veel grotere schaal gebruikt worden dan we nu doen”, zei Van Winden.

"Er wordt meer van technologie gevraagd en dus moet de service-software goed ingericht worden. Opgeknipt in stukjes, ofwel: containerization. Onze enterprise-software wordt volledig gecontaineriseerd”, aldus Van Winden. “Dan is er verSaaSificatie. Dat woord heb ik zelf bedacht. Het vat goed samen dat er steeds meer geo-functionaliteit als SaaS beschikbaar komt. ArcGIS Online wordt bijvoorbeeld continu uitgebreid met nieuwe GIS-functies. En we zien een trend van buiten naar binnen. GIS'ers zijn gewend aan buiten, maar binnen is er net zo goed locatie. We kunnen hiermee aan de slag doordat de wereld van CAD en GIS bij elkaar aan het komen zijn door een directe integratie. GIS: typsich buiten, CAD: typisch binnen.”

Award

Manager Product Consultancy & Content Joris Bak presenteerde met 10 collega’s alle ontwikkelingen in het ArcGIS-platform. Van desktop GIS, cartografie, ArcGIS Content, User Types, Sites, Notebooks tot API’s voor developers. Ook werd uitgebreid ingegaan op de allernieuwste ontwikkelingen op het gebied van machine learning, BIM & GIS en Urban en alle apps.

Bak verrichtte ook de uitreiking van de GIS Pro Award aan senior adviseur geo-informatisering Guido van der Kolk van waterschap Hollandse Delta. De award beloont dat hij al jaren zijn kennis en expertise op het gebied van geo-informatie inzet. Zie artikel: Guido van der Kolk wint GIS Pro Award

Middagprogramma

Tijdens de lunchpauze werd volop genetwerkt. Ook was het mogelijk om Esri-medewerkers te spreken over allerlei onderdelen van het ArcGIS-platform. Tijdens de middag waren er sessies over ArcGIS Pro, beheer, data delen en Web GIS. Maar ook over BIM en GIS en Urban waar Niels van der Vaart sprak die bij Esri werkt aan R&D. "We hebben meer geïntegreerde technologie nodig”, zei Van der Vaart. “Met daar bovenop specifieke toepassingen. GIS speelt een belangrijke rol in het bouwproces en biedt context bieden op de omgeving. GIS wordt gebruikt op het gebied van planning. BIM biedt alles op het gebied van het bouwen van het gebouw zelf."

Ook Senior Technical Sales Specialist Peter Ingels van Autodesk was aanwezig en hij toonde met Van der Vaart hoe ArcGIS en Autodesk samenwerken door modellen uit te wisselen via de integratie en het ArcGIS-platform. Ingels: "We kijken steeds naar hetzelfde model."

Kunstmatige intelligentie

Interessant was ook het verhaal van Omar Maher van Esri uit de VS die sprak over kunstmatige intelligentie en Artificial Intelligence. Machine learning is daar onderdeel van en deep learning is daar weer onderdeel van. Maher: "Deze ontwikkelingen hebben met GIS te maken dat ze helpen om zaken te herkennen in data en imagery. Stap één in machine learning is de machine trainen, dat gebeurt door input te bieden.” Maher gaf ook een voorbeeld dat toonde hoe zaken kunnen worden herkend uit videobeelden die ge-geocodeerd zijn en waarbij schade aan de weg wordt gevonden. “De ruimtelijke context meenemen bij deep learning biedt grote meerwaarde”, aldus Maher.

Indrukwekkend

Kortom; jaarlijks komen ruim 1.000 professionals op het gebied van GIS samen tijdens Esri GIS Tech in het Beurs-WTC. Ze wisselen ervaringen uit, stellen vragen aan experts van Esri en ontdekken natuurlijk ook de nieuwe mogelijkheden van het platform ArcGIS van Esri. Een ongekend indrukwekkend aantal mensen in een energieke omgeving.

Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.