Redactie Maandag 29 april 2019

BREEAM: Atlas van TU/e duurzaamste onderwijsgebouw ter wereld

Het gebouw Atlas staat met een score van 96,01 procent bovenaan de BREEAM-lijst van duurzaamste onderwijsgebouwen wereldwijd, meldt de TU/e. Het bestuur van de universiteit kreeg het BREEAM-certificaat voor de duurzaamheid van gebouw Atlas overhandigd tijdens het Nationaal BREEAM-congres.

BREEAM is, met ruim 20.000 gecertificeerde gebouwen en bouwprojecten, een van de twee meest gebruikte systemen wereldwijd om de duurzaamheid van gebouwen vast te stellen. Van alle BREEAM-gecertificeerde gebouwen, dus inclusief de gebouwen uit alle andere categorieën dan onderwijs, neemt Atlas plek 7 in. In Nederland is de Dutch Green Building Council de certificerende organisatie.

Atlas is het resultaat van de dit jaar afgeronde renovatie van het voormalige hoofdgebouw van de TU/e. Door de renovatie is de CO2-uitstoot van het gebouw met zo’n 80 procent omlaag gegaan, terwijl het aantal gebruikers meer dan verdubbelde. Deze daling komt onder meer door de zeer sterk isolerende glasgevel en doordat het gebouw geen gasaansluiting meer heeft. Warmte en koeling komen uit het campusbrede WKO-systeem (warmte-koude-opslag) van de TU/e.

Nachtspoeling

Een deel van de koeling komt gewoon van de buitenlucht, door ramen die automatisch open gaan. Dat maakt ook de ‘nachtspoeling’ mogelijk: wanneer nodig, schuiven de etagehoge ramen van Atlas ’s nachts naar buiten om het gebouw te koelen en de lucht te zuiveren. Verder heeft het hele gebouw slimme en zuinige LED-verlichting. Daarnaast voorzien zonnepanelen in een belangrijk deel van de elektriciteitsbehoefte.

Nog duurzamer materialen

Het ontwerp voor de renovatie van het gebouw kreeg in 2016 ook al een BREEAM-score. Met 93,86 procent was dit al de hoogste score ooit voor een onderwijsgebouw. Na de realisatie is de score nu dus nog beter, meldt de universiteit. Dit komt onder meer door gebruik van nog duurzamere materialen en door het informeren van de gebouwgebruikers. Dit laatste is belangrijk omdat de duurzaamheid mede wordt bepaald door het gedrag van de bewoners van het gebouw.

De lat hoog

Vicevoorzitter Nicole Ummelen van het college van bestuur van de TU/e is ‘ontzettend trots’ op dit gebouw. Haar college is zelf ook gehuisvest in Atlas. “Een van onze belangrijkste opgaves als technische universiteit is bijdragen aan de verduurzaming van de wereld”, aldus Ummelen. "Dat doen we vooral door ons onderzoek en door het opleiden van ingenieurs. Maar we vinden dat we als universiteit ook het goede voorbeeld moeten geven. We leggen de lat daarom erg hoog bij de vernieuwing van onze gebouwen en we hopen anderen daarmee te inspireren."

Atlas is het vierde TU/e-gebouw zonder gasaansluiting, en een vijfde gebouw staat in de planning om ‘gasloos’ te worden. Sinds 2002 is het gasverbruik van de universiteit met circa driekwart gedaald.

44.000 vierkante meter

Atlas huisvest de faculteit Industrial Design, de faculteit Industrial Engineering & Innovation Sciences, het universiteitsbestuur en de ondersteunende diensten van de TU/e. Het gebouw stamt uit 1963, heeft zestien bouwlagen en heeft een vloeroppervlak van 44.000 vierkante meter. Het ontwerp voor de renovatie komt van Team RSVP, een samenwerking van Team V Architectuur, Van Rossum, Valstar Simonis en Peutz. Aannemer Van Wijnen heeft de renovatie gerealiseerd.

Bron: TU/e

 


Afbeelding: Projectmanager Marcel Commandeur van de TU/e staat met het BREEAM-certificaat naast vice-bestuursvoorzitter Nicole Ummelen. (foto: Bart van Overbeeke)

Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.