Maandag 13 mei 2019

Rijkswaterstaat start met 3D-printen langste betonnen brug

De langste 3D-geprinte voetgangersbrug ter wereld rolt binnenkort in Eindhoven uit de printer. De brug wordt ‘gemaakt’ mede in opdracht van Rijkswaterstaat en wordt in het Nijmeegse Dukenburg geplaatst.

Het printproces begint vandaag maar er is een lang voortraject aan vooraf gegaan. Veel zaken gaan volgens Rijkswaterstaat anders dan bij reguliere projecten, waaronder het berekenen van constructieve veiligheid. Digitalisering van de bouw, van ontwerp naar uitvoering, leidt naar verwachting op termijn tot een ander bouwconcept met lagere faalkosten en betere bouwomstandigheden. 3D-printtechnologie heeft volgens Rijkswaterstaat de potentie om betaalbaarder, sneller, duurzamer en vormvrijer te bouwen. “We bouwen dus niet alleen een brug, wij bouwen de toekomst”, zegt Nelly Kalfs van Rijkswaterstaat.

Michiel van der Kley is ontwerper van de brug. Rijkswaterstaat en de gemeente Nijmegen zijn als opdrachtgevers betrokken bij het project en de Technische Universiteit Eindhoven is kennispartner. BAM, Dywidag, Weber Beamix, Summum Engineering en Witteveen+Bos zijn de marktpartijen.

Nieuwe uitdagingen

3D-printing biedt volgens Steven Delfgaauw, account Business Unit Manager Buildings bij Witteveen+Bos, de mogelijkheid om vormvrijer te bouwen. “Maar het levert ook nieuwe uitdagingen op”, aldus Delfgaauw. “Want hoe benader je de constructieve veiligheid en hoe bereken je zulke vormen? En wat is je invoer voor de 3D-printer? Daarvoor moet dat vormvrije ontwerp ‘gerationaliseerd’ worden, en dat kan met behulp van een ‘parametrisch model’. Met de uitkomsten van het parametrische model van Summum kon Witteveen+Bos de complexe vorm van de constructie vervolgens analyseren, naar het leverde ook invoer waar de 3D-printer mee uit de voeten kon.”

3D-printfabriek

Uiteraard is ook de productie van de brug bijzonder. Eerst is een ‘testbrug’ geproduceerd bij de Technische Universiteit Eindhoven en nu gaat BAM dus de uiteindelijke brug printen en assembleren. Samen met Weber Beamix heeft BAM een printfabriek op gezet. “BAM ziet de potentie van 3D-betonprinten als een duurzame en betrouwbare oplossing voor constructieve kunstwerken”, zegt Innovatiemanager Jeroen Nuijten van Bam. “Wij willen een belangrijke bijdrage leveren aan het opschalen naar een professionele markt die bijdraagt aan een duurzamere samenleving. Wij hebben met deze fabriek expliciet gekozen voor 3D-printtechnologie. Het is nu aan de opdrachtgevers om lef te tonen en 3DCP (3D Concrete Printing) uit te vragen.”

Bron: Rijkswaterstaat

Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.