Redactie Dinsdag 28 mei 2019

Bouwsector werkt 70 procent sneller met AR, zegt Atos

Het Augmented Interactive Reality-platform HoloPlan van Atos stelt bedrijven in de bouw in staat om tot 70 procent sneller te werken. Dat schrijft Atos in een persbericht. De softwareoplossing is al in gebruik bij bouwbedrijven waaronder Hendriks Stalen Bekistingstechniek en Hoco Beton.

Atos is een officiële Microsoft Partner voor Mixed Reality en maakt deel uit van het prestigieuze Microsoft Mixed Reality Partner Program (MRPP). Bouwbedrijf Hendriks Stalen Bekistingstechniek gebruikt Augmented Interactive Reality (AIR)-platform HoloPlan en daar behoren papieren bouwtekeningen volgens Atos binnenkort tot het verleden. HoloPlan maakt het mogelijk om de productie van stalen tunnel- en wandbekistingen levensecht en realtime te visualiseren. Medewerkers krijgen met behulp van een HoloLens te zien hoe het uiteindelijke model moet worden geproduceerd. Hierdoor kan het bouwbedrijf uit Veenendaal tot 70 procent sneller werken en faalkosten aanzienlijk verlagen, aldus Atos.

In de bouw zijn gestandaardiseerde processen en digitalisering nog lang geen gemeengoed. Het terugdringen van fouten zorgt voor minder materieelverlies en een efficiëntere inzet van schaarse manuren. Met HoloPlan stelt het AIR-team van Atos bouwbedrijven in staat om onder andere stalen bekistingen, prefab beton en bouwelementen veel sneller en efficiënter te produceren. De oplossing kan eenvoudig worden aangepast en voor veel bouwprojecten worden toegepast.

Volgens Creative Director Erik Kuiper van Atos AIR is de bouw nog een ‘traditionele sector’ waar nog veel met bouwtekeningen wordt gewerkt. “Met ons platform kunnen bouwbedrijven volledig papierloos werken. Tijdens het productieproces levert dit een flinke tijdsbesparing”, aldus Kuiper. “Om stalen bekistingen te maken, hoeft bij Hendriks bijvoorbeeld niet langer tijdrovend te worden afgetekend. Het personeel kan nu direct zien hoe modellen moeten worden gemonteerd. Het is heel bijzonder om te zien hoe de gebruikers van onze softwareoplossing, die soms al 30 jaar op dezelfde manier werken, deze nieuwe werkwijze omarmen.”

Hoco Beton

Atos implementeerde HoloPlan al eerder bij het Hoco Beton, dat nu naar volle tevredenheid werkt met de AIR-platform. “Deze oplossing maakt papierstromen tijdens het productieproces nu volledig overbodig”, zegt Ruud Smeets van Hoco Beton. “Zo kunnen we Digital Manufacturing op basis van de allerlaatste technologie naar een hoger niveau tillen. Onze medewerkers gebruiken deze softwaretool om de bekistingen op kwaliteit te toetsen en beschikken hierbij over de meest up-to-date modellen. Problemen doordat op de werkvloer verschillende versies van bouwtekeningen circuleerden, zijn hierdoor definitief verleden tijd.”

Bron: Atos


Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.