Maandag 8 juli 2019

Brekelmans maakt prefab houten kap volledig in 3D BIM

Adviesbureau Brekelmans heeft een complexe houten kapconstructie van Kapwoning Westerhuis met Tekla Structures volledig in 3D uitgewerkt en geproduceerd via IFC’s en Open BIM. Alle prefab elementen naadloos van de alles-behalve-standaard driescharnierkap bleken op locatie bleken naadloos te passen wat heeft geleid tot een korte montagetijd.

Adviesbureau Brekelmans heeft volgens Construsoft met dit project het voordeel van het werken in 3D en via de open BIM-manier aangetoond. Brekelmans won in 2017 nog een Construsoft BIM Award en werkt vooral projecten met betonnen casco’s gemaakt. Nu is Brekelmans dus gevraagd voor een houten constructie.

Het betreft een project met een complexe prefab houten kapconstructie met rieten dak op een vrijstaande woning en garage. Voor de opdrachtgever heeft Brekelmans eerder al enkele prefab betonnen casco’s uitgewerkt. Gedurende het hele voorbereidingstraject is gecommuniceerd op basis van complete IFC-bestanden, conform Open BIM.

Complexe dakvorm

Het bleek uiteindelijk niet om een standaard driescharnier kap te gaan. Als gevolg van de complexe dakvorm komen eenvoudige prefab elementen die van nok tot muurplaat lopen nauwelijks voor. Door de verschillende dakhellingen, grote dakkappelen, veel hoeken en kilgoten moesten bijna alle prefab elementen middels losse balken aan elkaar gekoppeld worden. In de elementen komen amper rechte hoeken voor. Veel elementen hebben de vorm van een ongelijkzijdig trapezium.

CNC-machine

Na het maken van de element tekeningen en zaaglijsten, bleek het zagen van alle houten balken lastiger dan gedacht. Er is toen besloten om dit middels een CNC-machine te laten uitvoeren. De elementen konden hierdoor als legoblokjes in elkaar worden geplaatst. Na afstemming met de montage ploeg ging ook de montage van de elementen uitstekend. In het model zijn niet alleen alle prefab elementen uitgewerkt. Ook de op maat gemaakte verhoogde F-ankers, muurplaat- wand ankers, houtschroeven en boorankers zijn meegenomen in het model. Dit om uiteindelijk een correcte materialen lijst te kunnen genereren.

Bron: Construsoft

Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.