Woensdag 25 september 2019

Fusie STABU en Ketenstandaard Bouw en Installatie

STABU en Ketenstandaard Bouw en Installatie gaan definitief fuseren, meldt STABU. Na enkele maanden van intensieve samenwerking op onze gezamenlijke locatie in Ede, gaan beide organisaties vanaf nu samen verder onder de naam ‘Ketenstandaard Bouw en Techniek’.

Beide organisaties meldden al eerder dit jaar dat er fusiegesprekken waren, zie STABU en Ketenstandaard gaan samenwerken. Nu is het dan zo ver. Door de fusie ontstaat, volgens STABU, één sterke organisatie in de bouw- en technieksector voor de ‘promotie en het beheer’ van de STABU Besteksystematiek, de ETIM Standaard voor Classificatie, de SALES Standaard voor Communicatie, GS1 Standaard voor Identificatie en de Fabrikantgebonden Productspecificaties. Hierdoor kan beter en efficiënter worden ingespeeld op versnelling van de digitalisering in de bouwkolom. Standaardisering is hiervoor een randvoorwaarde, aldus het nieuwsbericht op de site van STABU.

Effectiviteit en productiviteit

De nieuwe organisatie heeft de ambitie om de effectiviteit en productiviteit in de hele bouw- en technieksector te verhogen door digitalisering en standaardisering. Daarmee sluit Ketenstandaard naar eigen zeggen aan bij de ambities van de Bouwagenda waar samenwerking vanuit vertrouwen een belangrijke pijler is. “Ketenstandaard wil foutloze en snelle data-uitwisseling in alle fasen van het bouwproces zo praktisch mogelijk stimuleren door middel van één elektronische taal. Deze taal is vastgelegd in open, systeemonafhankelijke informatiestandaarden die voldoen aan wet- en regelgeving en aansluiten bij BIM- ontwikkelingen, en vormt daarmee een stevig fundament voor de verschillende standaarden”, meldt het bericht.

Onafhankelijk

De nieuwe stichting wordt gedragen door allerlei partijen in de bouwkolom: Aedes, BNA, Bouwend Nederland, FEDET, FME, HIBIN/VVNH, NL Ingenieurs, NVTB, Rijksvastgoedbedrijf, Techniek Nederland, VERTAZ en VNG. Als onafhankelijke en vakkundige partij, wil Ketenstandaard er samen met haar partners en bijna 4.000 deelnemers, licentiehouders en 100 aangesloten softwarepartijen voor zorgen dat datastructuren praktisch toepasbaar zijn voor elke rol in de gehele keten. Hierbij is goed en duurzaam contact met deelnemers van groot belang om verbinding te houden met de markt en haar ontwikkelingen, nationaal en internationaal.

Bron: STABU

Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.