Redactie Woensdag 9 oktober 2019

Circular IQ en Madaster geven inzage circulariteit gebouwen

Madaster werkt vanaf deze maand samen met Circular IQ om circulariteitsdata geautomatiseerd op te halen bij leveranciers en zo te integreren in het materialenpaspoort. Hierdoor ontstaat volgens beide organisaties een completer beeld van de circulariteit van een gebouw. Hergebruik van materialen is zo eenvoudiger, slim ontwerpen gestimuleerd en afval geëlimineerd.

Registratie van gebouwen in Madaster biedt gebouweigenaren via materialenpaspoorten veelomvattende informatie over de materialen die zijn gebruikt. Informatie over de kwaliteit en herkomst, de locatie en de financiële en circulaire waarde.

Madaster is het kadaster voor materialen. Grondstoffen zijn schaars en moeten om die reden goed worden gedocumenteerd zodat zij ongelimiteerd beschikbaar blijven. Registratie in het Madaster platform geeft materialen een identiteit waardoor ze nooit meer in de anonimiteit als afval kunnen verdwijnen. Vanuit Madaster kan iedereen een materialenpaspoort van zijn gebouw(en) laten maken. Een materialenpaspoort bevat materiële, circulaire en financiële informatie over de gebruikte materialen. Dit maakt hergebruik bij verbouwingen of terugwinnen van materialen eenvoudiger. Een gebouw wordt zo een gedocumenteerde ‘opslagplaats’ voor materialen.

Gestructureerde informatie

Circular IQ maakt het via haar platform mogelijk om informatie over de mate van circulariteit van producten en materialen gestructureerd op te halen bij leveranciers en te delen met Madaster. Zo wordt de dataset op Madaster verrijkt en kunnen nog completere materialenpaspoorten worden gegenereerd. Eigenaren en beheerders van vastgoed objecten krijgen hierdoor een accuraat beeld van de circulaire kenmerken van hun gebouw(en). Daarnaast krijgen opdrachtgevers en bouwers de gelegenheid om objectief de circulariteit te beoordelen van materialen en producten die zij wensen toe te passen. Iedereen kan direct aan de slag met de circulaire economie.

Er is volgens CEO Roy Vercoulen van Circular IQ een wereld te winnen in het digitaliseren en beter managen van duurzaamheidsdata. “Zowel Circular IQ als Madaster spelen daarop in en stimuleren klanten en gebruikers om hun koopkracht te gebruiken om duurzaamheidsdoelen te realiseren. Ik ben blij en trots dat we nu ook samen een propositie hebben ontwikkeld om koplopers in de bouw te supporten”, aldus Vercoulen.

Bron: Madaster

 


BIMPraat over materialenpaspoort

Het Nationaal BIM Platform en Madaster organiseren op 31 oktober een BIMPraat over Het materialenpaspoort en BIM. Tijdens deze kennissessie vertelt Marijn Emanuel als medeoprichter van Madaster over de filosofie van het platform dat één primair doel heeft: afval elimineren in de bouwsector. BIM speelt daarin een belangrijke rol.

Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.