Toine Bullens Donderdag 31 oktober 2019

BIM brengt planningen en begrotingen tot leven

In deel 1 en 2 van deze serie columns stelde BIM zich aan je voor als nieuw teamlid in onze projecten en lieten we zien hoe BIM een ontwerpteam ondersteunt. Bij Brink Management/Advies waarderen we BIM naast zijn kwaliteiten op persoonlijk vlak ook om zijn nauwkeurigheid en gevoel voor structuur. In deel 3 laat BIM je zien hoe hij al deze vaardigheden inzet om planningen en begrotingen tot leven te laten komen.

BIM zorgt voor structuur in de enorme hoeveelheid data die we tijdens projecten produceren en gebruiken. Zijn we bij Brink op zoek naar informatie om de bouwkosten van een project te begroten? BIM laat ons zien welke elementen nodig zijn om het gebouw te realiseren en laat en passant ook meteen weten hoeveel materialen er gebruikt zullen worden. Willen we een planning opstellen voor de uitvoering van een gebouw? BIM levert niet alleen input aan collega’s, maar is ook in staat de gemaakte planning dusdanig te visualiseren zodat deze voor iedereen tot de verbeelding spreekt.

BIM: “Ik hou er echt van om te werken met structuren waardoor informatie die in de ene projectfase wordt geproduceerd, in een volgende fase kan worden hergebruikt. Zo werk ik vaak samen met onze kostendeskundigen. Het bepalen van hoeveelheden voor het opstellen van een begroting kostte hen voorheen veel tijd. Omdat ik de hoeveelheid van het materiaal dat nodig is voor de uitvoering van een gebouw in de ontwerpfase op de juiste manier structureer, kunnen zij deze informatie direct gebruiken, dat scheelt tijd! Daarbij laat ik ook zien hoe de elementen die ze opnemen in hun begroting eruit zien en waar deze zich in het gebouw bevinden. Dat vergroot hun inzicht en helpt hen nog betere adviezen te geven.”

Naast bouwkosten is planning een belangrijk aspect waarop we sturing geven aan onze projecten. Toch spreekt een planning niet altijd en bij iedereen tot de verbeelding. Natuurlijk kan eruit afgelezen worden wat de bouwvolgorde is en hoe lang het duurt om de werkzaamheden uit te voeren. Een voorstelling van de situatie op de bouwplaats op een willekeurig moment tijdens de uitvoering en de impact daarvan op bijvoorbeeld de omgeving is niet altijd eenvoudig te maken. BIM helpt ons bij deze vertaling door onderdelen van het gebouw te relateren aan werkzaamheden in de planning. Door deze structuur hebben we snel en duidelijk inzicht in de stand van zaken op belangrijke momenten in de planning. Hier komen dus echt alle kwaliteiten van BIM tot uiting!

BIM: “Ik ben betrokken bij een nieuwbouwproject op een bestaand evenementencomplex. In de zomer wordt hier een groot muziekfestival georganiseerd. De logistieke uitdaging die bij zo’n evenement komt kijken is niet te onderschatten. Ik heb de organisatoren bij deze puzzel geholpen door ze te laten zien hoe de bouwplaats er op het moment van het festival uitziet. Zij kunnen daar bijvoorbeeld bij het bepalen van vluchtroutes rekening mee houden. De aannemer vertel ik dan ook meteen welke ruimte er nog overblijft voor het plaatsen van zijn materieel. Goed gestructureerde planningsdata vertalen naar informatie op maat, hoe gaaf is dat?!”


Deze column is de derde uit een serie. Deel 1 is op Het Nationaal BIM Platform verschenen op 15 oktober met de titel BIM als lid van je projectteam. Deel 2 heeft de titel BIM neemt het ontwerpteam bij de hand. Toine Bullens heeft deze serie columns ook gepost op LinkedIn.

Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.