Redactie Woensdag 30 oktober 2019

Juridische aspecten van digitalisering in de bouw

Bij een verbouwing is het altijd raadzaam meerdere offertes aan te vragen om prijzen te kunnen vergelijken, maar ook om afspraken te maken over welk werk wordt geleverd. Bij een offerte is het belangrijk dat zowel de klant als de aannemer deze ondertekenen. Documenten kunnen tegenwoordig worden voorzien van een digitale handtekening, maar is deze rechtsgeldig of moet er echt een handtekening met pen worden geplaatst?

Door Ed den Boer, oprichter Het Nationaal BIM Platform

Bovenstaand voorbeeld op de website Bouw & Wonen is maar één voorbeeld van de oprukkende digitalisering in de afgelopen decennia in de bouwsector. Hoewel mondelinge afspraken ook rechtsgeldig kunnen zijn, hebben beide partijen meer zekerheid bij het vastleggen van de rechten en plichten en kan het vervelende geschillen voorkomen.

BIMPraat

De BIMPraat On Tour van 14 november bij Ploum Advocaten in Rotterdam gaat over BIM, contracten en juridische gevolgen. Onderwerpen zijn onder meer het contractueel vastleggen van de verplichtingen als bedrijven werken met BIM. Mr. Jacob Henriquez en Bruno Bartelds van Het BIM Instituut spreken over dit onderwerp en zullen vragen beantwoorden.

Omdat juridische kwesties vaak te maken hebben met project- en organisatie gebonden verwachtingen, zal een deel van deze BIMPraat aandacht besteden aan het inventariseren van die verwachtingen. Natuurlijk zal ook de impact van die verwachtingen op het gebruik van BIM in het proces van contractvorming aan bod komen. Kortom, deze BIMPraat bestaat uit twee delen:

  • BIM bij het aangaan van een overeenkomst
  • BIM bij de oplevering van het werk

Informatie en inschrijven voor deze BIMPraat On Tour: BIM en juridische contracten

Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.