Redactie Donderdag 7 november 2019

BIMPraat: BIM onmisbare tool voor materialenpaspoort

De inzet van BIM is onmisbaar als tool om snel en goed een materialenpaspoort van een gebouw te maken. Waarom zou je dit nou moeten doen? Is het verplicht? En hoe werkt dat dan? Deze en vele andere vragen zijn beantwoord tijdens de BIMPraat. Duidelijk werd dat een gebouw eigenlijk een materiaaldepot is.

Door Ed den Boer

Material Matters’ van Thomas Rau en Sabine Oberhuber is indirect een inspiratie voor deze BIMPraat. Het boek behandelt een alternatief voor onze lineaire roofbouwmaatschappij en manier om deze om te zetten naar een circulaire en duurzame economie. Het boek zet aan tot nadenken en leidde tot de vraag welke rol BIM hierin gaat spelen. Het Nationaal BIM Platform wil hierin voorzien door bijvoorbeeld deze BIMPraat verzorgd door Marijn Emanuel (foto boven) vanuit Madaster en RAU en Dennis Grootenboer van RAU.

Madaster

Marijn Emanuel is werkzaam bij RAU en medeoprichter van Madaster. Het kadaster voor materialen, zoals hij het noemt, is een asset-managementsysteem dat materialen toekomst geeft. “Het primaire doel is afval elimineren in de bouwsector en daarin speelt BIM een belangrijke rol”, aldus Emanuel. “Er moet meer inzicht komen en meer worden samengewerkt om de milieu-impact van materialen duidelijk te krijgen. Als sector moeten we er gezamenlijk voor zorgen dat risico’s worden verlaagd en samen werken aan businesscases om de waarde van gebruikte materialen te verhogen. En dat begint met een eerste stap: vastleggen wie welke materialen bezit.”

Lineair wordt circulair

Tijdens deze BIMPraat kregen de deelnemers een stuk historie over hoe de maatschappij is georganiseerd en hoe we gewend zijn geraakt aan een consumptieve take-make-waste en lineaire economie.

Ook werd duidelijk gemaakt dat onze grondstoffen eindig zijn en dat we leven in een gesloten systeem (onze aarde) die we vergiftigen en uithollen, waarbij we moeten leven in de troep die we zelf maken (en achterlaten).

Het ontwikkelen van een circulaire en herbruikbare economie is de basis van het ontstaan van het Madaster. Eén van de uitkomsten is dat elk gebouw in de (nabije) toekomst een materialenpaspoort krijgt. Hiermee krijgen alle gebruikte materialen een identiteit zodat duidelijk is welke waarde die hebben en hoe ze als product en materiaal hun waarde behouden.

Producten vs. materialen vs. grondstoffen

Producten in een gebouw bestaan uit diverse materialen en deze zijn opgebouwd uit grondstoffen. Neem bijvoorbeeld een stalen ligger in een constructie of een raam in een gevel. Het raam (glas) zit in een kozijn (aluminium, hout, staal) heeft als product een waarde voor hergebruik. Ook als grondstof voor reproductie is er een waarde toe te kennen. zeker voor staal en aluminium maar feitelijk geldt dit voor alle producten die worden gebruikt en die gezamenlijk het gebouw vormen.

Het is volgens Emanuel hoog tijd om de lineaire economie te verruilen voor een circulaire. “Alleen een circulair systeem kan afval elimineren. Bovendien behoudt materiaal met identiteit altijd z’n waarde. Waste is material without identity.”

Materialenpaspoort verplicht?

Madaster is opgezet in samenwerking met diverse marktpartijen als neutraal en onafhankelijk online platform waar gebruikers zelf een materialenpaspoort kunnen maken van de eigen gebouwen gedurende het ontwerp of tijdens de bouw en voor oplevering van het gebouw.

Het materialenpaspoort is niet verplicht, vertelde Dennis Grootenboer (foto rechts). “Nu nog niet maar zeer binnenkort wel. Gezien de opdracht waar Nederland zich voor ziet geplaatst om in 2050 circulair te zijn, is het vanaf 2020 al verplicht om voor alle nieuwbouwprojecten een materiaalpaspoort te maken. In de ontwikkeling naar een circulaire economie is nog 30 jaar tijd. Maar als we alle bestaande gebouwen ook een materialenpaspoort nodig hebben, is er ook nog heel veel te doen.”

Conclusies

Het materialenpaspoort is sinds de oprichting van Madaster in 2016 een feit en volop in ontwikkeling. Gezien de trend naar meer aandacht voor een circulaire economie zal de overheid straks van elke gebouweigenaar een materialenpaspoort gaan eisen. De mondiale bewustwording dat we onze economie op een andere manier moeten gaan inrichten en managen, is echter in een versnelling gebracht en zal leiden tot een, versnelde, circulaire economie. Doel is om als mensen in de komende generaties te kunnen blijven genieten van onze aarde door onze beschikbare grondstoffen gedoseerd te gebruiken en te identificeren. Zo blijft hun waarde behouden in gebouwen die dienen als depots.

Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.