Redactie Woensdag 13 november 2019

BIM Award voor prefab betonspecialist Stadsbader

Stadsbader heeft een BIM Award gewonnen voor het prefabbetonproject voor bakkerijspecialist Ranson. Het bedrijf heeft de nieuwbouw van 25.000 vierkante meter aan diepvriesruimtes, magazijnen en kantoren als hoofdaannemer verzorgd. Stadsbader heeft een speciaal BIM-strategie ontwikkeld met een 3D-model als basis waarmee het project in slechts 13 maanden kostenefficiënt worden gerealiseerd.

Stadsbader is in de afgelopen 70 jaar uitgegroeid van een lokale aannemer tot een multidisciplinair bouwbedrijf dat dagelijks actief is op zo’n 125 bouwplaatsen. De Vlaamse bouwer is een gerenommeerde naam in de prefab betonindustrie. Dit is in 2014 onderstreept door de overname van Van Maercke Prefab in Kluisbergen. “Om dit ambitieuze project kostenefficiënt en tijdig te realiseren, opteerden de partners om te bouwen in prefab beton”, vertelt project engineer Yannick van Laethem bij Stadsbader.

“De keuze voor prefab beton in combinatie met een 3D-model, zorgt ervoor dat we sneller en met minder fouten kunnen produceren. Daarnaast hebben we meer grip op de planning van de productie en bouw en zijn we niet afhankelijk van weersinvloeden. Een bijkomend voordeel was dat de productielocatie van het prefab beton op nog geen half uur rijden ligt van de bouwplaats, waardoor ook de CO2-uitstoot van het transport tot een minimum is beperkt.”

BIM-software

Bij het uitwerken van projecten maakt Stadsbader gebruik van de BIM-software Tekla Structures. “Tekenen in 3D was noodzakelijk om te voldoen aan de strakke deadline van dit project. Uiteindelijk hebben we besloten om het project met een eigen BIM-strategie uit te werken”, zegt Van Laethem. “In de voorbereidingsfase hebben we het 3D-model uit Tekla Structures beschikbaar gesteld aan zowel de architect en opdrachtgever als aan alle onder- en nevenaannemers. Hierdoor konden we tijdens meetings met de opdrachtgever en nevenaannemers installatietechniek vooraf clashes op te sporen om tijdens de bouw niet voor verrassingen te staan. Zo hebben we ervoor gezorgd dat alles in elkaar past en hebben we kunnen voorkomen dat de wapening in de balken werd doorboord.”

Vervolgens werd het 3D-model verder verfijnd tot in het kleinste detail. Productietekeningen werden uit Tekla Structures gehaald en de data uit het 3D-model kon gebruikt worden voor productie. Van Laethem: “Het voordeel hiervan is dat mensen op kantoor en in de werkplaats werken met dezelfde informatie. Dat leidde tot een degelijke voorbereiding.”

Visualisatie planning in Trimble Connect

Stadsbader heeft een statustool met een koppeling tussen het ERP-systeem en Trimble Connect ontwikkeld waarmee deelnemers aan het project de productie, het transport en de planning on-site kunnen visualiseren, controleren en bijsturen. Via dit samenwerkingsplatform voor BIM-projecten kunnen betrokken informatie bekijken, beheren en delen via de cloud. Het biedt de mogelijkheid om laagdrempelig te werken met allerlei 2D- en 3D-bestandsformaten, waarbij alle betrokken partijen op elk gewenst moment toegang hebben tot up-to-date informatie. De informatie staat op één centrale plek en projectcommunicatie gebeurt binnen het platform, zodat personen, afdelingen en bedrijven direct de juiste gegevens te raadplegen zijn en er geen ruis is. Hiermee is het grote plaatje tot in de kleinste details inzichtelijk en helpt Trimble Connect om efficiënter samen te werken aan projecten.

De tool die Stadsbader bovenop Trimble Connect ontwikkelde, biedt door middel van een kleurenlegenda onder meer inzicht in welke elementen in productie zijn, ingepland staan of al geproduceerd, geleverd of gemonteerd. Van Laethem: “Tijdens de uitvoering werden bovendien de diverse detailleringen en moeilijke bouwknopen digitaal van dichtbij bekeken en voorbereid. Zo konden we bijvoorbeeld de montagevolgorde van bepaalde prefab betonelementen eerst op het scherm bekijken, waardoor trial-and-error op de bouwplaats maximaal werd vermeden. Het plannen verliep hierdoor uitermate efficiënt en we konden te allen tijde zien of we nog op schema lagen.”

Toegevoegde waarde BIM

Ook opdrachtgever Ranson was vanaf het begin overtuigd van het nut en de voordelen van BIM. Niet enkel tijdens de bouwfase, als alle partijen nog rond de tafel zitten en de benodigde informatie persoonlijk kunnen verschaffen, maar ook in voor het dagelijks gebruik en voor toekomstige ingrepen aan het gebouw. “Een volledige BIM-strategie van aanbesteding tot oplevering, in combinatie met het gebruik van prefab beton, heeft gezorgd voor een efficiënt verloop van de uitvoering en een tijdige oplevering van het gebouw”, concludeert Van Laethem.

Doordat het 3D-model al in de voorbereidingsfase in Tekla Structures is gebruikt, was er op voorhand inzicht en grip op de planning en productie. Het Tekla Structures-model werd bovendien niet enkel gebruikt voor de uitvoeringsplannen en productietekeningen van de prefab betonelementen, maar ook voor de clashdetectie bij de uitvoering. Na uitvoering is een as-built 3D-model overhandigd aan de klant. Daarnaast ontwikkelde Stadsbader een eigen planningsprogramma dat compatibel is met Trimble Connect en waarmee projectdeelnemers de productie, het transport en de planning on-site kunnen visualiseren, controleren en bijsturen waar nodig. Deze BIM-strategie, aangevuld met eigen ontwikkelde tools, leverde Stadsbader veel stemmen op van het publiek en wist ook de vakjury te overtuigen, waardoor dit project werd beloond met een Construsoft BIM Award.

Bron: Construsoft

Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.