Redactie Maandag 25 november 2019

Schilt Luchttechniek zet implementatie BIM door

Schilt Luchtkanalen en Schilt Luchttechniek spelen in op het sterk toegenomen gebruik van BIM in de bouw. Dit doen de bedrijven middels een uitgebreide BIM-implementatie. Hierbij wordt gefocust op zowel een efficiënte calculatie en verrijking van de BIM-modellen, als op een optimale samenwerking met de installateur, adviseur en andere betrokken partijen. De website Installatie & Bouw heeft hierover een aardig artikel geschreven.

Het gebruik van BIM in de bouw is in de afgelopen jaren flink toegenomen, met aanzienlijk uitgebreide toepassingen. Waar BIM tot enkele jaren geleden vooral werd benut in de ontwerpfase, speelt het model nu ook in de calculatie-, productie-, uitvoerings- en beheerfase een grote rol.

“Installateurs leveren steeds vaker BIM-modellen bij ons aan, op basis waarvan wij onze luchtkanalen en bijbehorende luchttechnische componenten calculeren”, vertelt operationeel manager Marco ter Horst van Schilt Luchtkanalen. “Om hier efficiënt invulling aan te geven, hebben wij enkele jaren geleden Revit BIM-software aangeschaft. Vier van onze tekenaars/werkvoorbereiders hebben bovendien diverse BIM-trainingen gevolgd, om vertrouwd te raken met het programma en alle mogelijkheden.

BIM-implementatie

Het eerste BIM-project van Schilt was de realisatie van het nieuwe Hilton Amsterdam Airport Schiphol hotel. “BIM stond op dat moment in 2015 nog in de kinderschoenen”, vertelt Ter Horst. “Het heeft dan ook best wat voeten in de aarde gehad om een passend BIM-model te maken. Niet alleen voor ons, maar ook voor installateur Unica Projecten West. Bovendien was deze opdracht omvangrijk. Schilt Luchtkanalen leverde en monteerde circa 12.000 vierkante meter rechthoekig kanaalwerk en circa 9.000 meter rond kanaalwerk. Schilt Luchttechniek leverde ruim 1.300 brand- en regelkleppen, 45 naverwarmers, 970 VAV/COV-regelaars en ruim 2.200 roosters.”

Van der Voorde: “Na het Hilton-project hebben we de draad opgepakt om BIM verregaand in onze organisatie te implementeren. Een juiste beslissing, want inmiddels voeren we ruim 40 procent van onze projecten uit in BIM. De afgelopen jaren hebben we onder andere de nieuwbouw van Thermen Berendonck in Wijchen en het Leonardo Royal Hotel in Amsterdam gemaakt. Op dit moment zijn we bovendien betrokken bij de nieuwbouw van het AFAS Experience Center in Leusden en het kantoorgebouw en referentiecentrum voor de European Medicines Agency (EMA) in Amsterdam.”

Nieuwe mogelijkheden

Schilt onderzoekt de mogelijkheden om de BIM-modellen nog efficiënter uit te lezen. Inclusief de modellen waarin luchtkanalen en hulp- en vormstukken nog niet goed zijn gedefinieerd. Daarnaast verkennen de bedrijven de mogelijkheden voor Total Station. “Met dit softwareprogramma kunnen we heel eenvoudig de boor-referentiepunten voor onze ophangingen uitzetten in het definitieve BIM-ontwerp”, vertelt projectleider/BIM-modelleur Geroen van der Voorde van Schilt Luchtkanalen. “De software zorgt vervolgens voor een vertaling naar de bouw, waar met behulp van de GPS-coördinaten en een laser de boorpunten nauwkeurig worden gemarkeerd. Hierdoor is met de hand aftekenen binnenkort niet meer aan de orde, met een snellere montage en minimale foutkansen als resultaat.”

Bron: Installatie&Bouw

Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.