Redactie Maandag 2 december 2019

Succesvolle eerste Smart Building College Tour Dome-X

Medio november is de eerste Smart Building College Tour van BIM⁵ georganiseerd bij Dome-X. Het event is bezocht door zo’n 170 belangstellenden, onder wie toekomstige ontwerpers, engineers, werkvoorbereiders, calculators, projectleiders, duurzaamheidscoördinatoren, BIM-modelleurs, onderhoudsspecialisten en andere ‘Smart Builders’ in opleiding.

De deelnemers aan de Smart Building College Tour van BIM⁵ maakten niet alleen kennis met de nieuwe opleiding Smart Building van De Leijgraaf, maar ook met bedrijven uit de regio Noordoost-Brabant waar zij in de toekomst stage kunnen lopen of een baan kunnen vinden. Op de expo waren veel bedrijven die interactief lieten zien hoe zij bouwen aan de toekomst. Hilti Nederland verzorgde een inspirerend ‘college’ over BIM to Field.

BIM⁵

Minder energie verbruiken, minder CO₂ uitstoten, zuiniger met grondstoffen omgaan. Om deze grote maatschappelijke uitdagingen aan te kunnen, moet de bouw- en installatiesector anders en vooral slimmer bouwen, was de stelling tijdens het event. Digitalisering van het bouwproces speelt daarin volgens de organisatoren een steeds grotere rol en dat vraagt om een nieuwe generatie vakmensen. Daarom bundelt BIM⁵ de krachten van onderwijs, bedrijfsleven en overheid en zetten zij zich in voor dynamisch, actueel onderwijs, met als doel een aantrekkelijke, vernieuwende bouw- en installatiesector waarin slim bouwen centraal staat. De Smart Building College Tour is een van de manieren waarop BIM⁵ onderwijs en bedrijfsleven samenbrengt.

Afgestemd onderwijs

Eigentijds onderwijs dat is afgestemd op de arbeidsmarkt is ook in de bouwsector cruciaal voor vernieuwing en continuïteit. De Leijgraaf komt daarom met de nieuwe mbo-opleiding Smart Building. Vanuit het project BIM⁵  heeft De Leijgraaf deze opleiding mede ontwikkeld met bedrijven uit de regio, vanuit hun behoefte aan vakmensen die vertrouwd zijn met de laatste technologische ontwikkelingen. Het onderwijs sluit op deze manier perfect aan bij de wensen en behoeften van het bedrijfsleven. En dát betekent weer betere kansen op de arbeidsmarkt voor afgestudeerden van deze opleiding.

BIM to Field

Het college tijdens deze eerste Smart Building College Tour werd verzorgd door Hilti Nederland. Hilti is een toonaangevende producent en ontwerper van onder meer geavanceerde machines en software voor professionals in de bouwsector. Het bedrijf is wereldwijd actief, met ruim 29.000 werknemers in meer dan 120 landen. Hilti-professionals Michael Zwager en Dennis Laurijssen lieten tijdens hun college onder meer zien hoe Hilti BIM to Field ziet en daar in een zes-stappen-model invulling aan geeft. Tot slot lieten ze ook zien hoe ze Field to BIM technisch mogelijk maken.

Geslaagde eerste editie

BIM⁵ kijkt naar eigen zeggen terug op een geslaagde eerste editie van de Smart Building College Tour. Programmamanager Michel van den Burg van BIM⁵ ziet ‘Samen Slim Bouwen’ als de toekomst. “Dat willen we in deze College Tour laten zien door onze toekomstige studenten kennis te laten maken met de bouw van vandaag en de bedrijven de kans te geven zichzelf te laten zien en de samenwerking te kunnen aangaan met hun collega’s”, aldus Van den Burg. “Daarnaast organiseren we iedere ronde een college door een professional, over het thema van die editie. Gezien het aantal belangstellenden, de enthousiaste hulp van de bedrijven op de expo en de reacties achteraf, denk ik dat we dit doel op deze manier goed weten te behalen. Met dank ook aan Dome-X.”

De Smart Building College Tour is een reeks van drie events. Twee daarvan vinden plaats in Dome-X en één in de CHV Noordkade te Veghel. De volgende Smart Building College Tour van BIM⁵ is gepland op 11 februari in Veghel en heeft als thema ‘BIM met BENG’.

Bron: Dome-X

 

Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.