Redactie Dinsdag 3 december 2019

Innoveren en BIMmen in de polder bij Vink Bouw

Wie denkt dat BIM en innovaties enkel voor grote bedrijven zijn weggelegd, heeft het mis. Een frisse kijk, een echt BIM-center en een goed gevulde orderportefeuille vind je bij Vink Bouw midden in het Groene Hart.

Door Ed den Boer

Vink Bouw is een ondernemende bouwer die vaak in opdracht, maar ook nogal eens zelfstandig, ontwikkelt en bouwt. Op bezoek bij de vestiging in Nieuwkoop, is BIM-regisseur Ernst Bouma aan het woord. “We werken met vaste ketenpartners veel samen met particulieren in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap en dat vraagt om aantrekkelijke en slimme bouwprocessen”, aldus Bouma.

Partners

Bouma heeft veel vrijheid bij de innovatie en implementatie van nieuwe werkprocessen. “De partijen waar we mee samenwerken, noemen we bewust partners en niet onderaannemers of adviseurs. Door kennisdeling ontstaat een vertrouwensband en langdurige relatie. Dit zorgt voor een soepel bouwproces voor alle stakeholders en hoge kwaliteit van de door ons gerealiseerde gebouwen. Ons werk is gewoon fun en dat werkt ook door op de werkvloer.”

BIM-room

Op het terrein van Vink Bouw is een apart ‘gebouw’ gemaakt voor BIM-sessies en om interne en externe mensen en partners op te leiden. “Uitleg geven over onze bedrijfsprocessen en open staan voor verbeteringen. Zo komen we tot de best mogelijke prestaties en kwaliteiten”, zegt Bouma. “Onze partners zijn er ondertussen aan gewend om tijdens een project regelmatig met elkaar in ons BIM-center samen te komen. De efficiëntie die we hierdoor bereiken, is geweldig. We werken toe naar een keten geïntegreerd proces. Het proces is eenvoudig en zorgt voor begrip voor elkaars problemen die we samen voorzien van oplossingen. Dat werkt aanstekelijk en levert winst op voor elke partij.”

Kennis delen

Het delen van kennis is ondertussen een vanzelfsprekendheid geworden en heeft veel positieve kanten. “Niet alleen met onze partners. Ook vaklieden op de bouwplaats dragen hun kennis en ervaring over aan de volgende generatie. Studenten en stagiairs vanuit de MBO, HBO en de universiteit leren van ons een prachtig vak. Omgekeerd helpen zij ons weer met hun talenten en expertise en dat leidt vaak tot een dienstverband met gelijkwaardigheid.”

BIMPraat over BIM op de bouwplaats

Vink Bouw is op 30 januari 2020 gastheer van de BIMPraat over BIM op de bouwplaats. Ook de visie van Het Nationaal BIM Platform is kennis delen en dat spreekt Bouma bijzonder aan. “Tijdens deze BIMPraat op 30 januari stellen we onze deuren dan ook open om gezamenlijk met Solidu en Construsoft kennis te delen. We willen graag met alle deelnemers bespreken waar de mogelijkheden liggen om tot partnerschap te komen.”

Inschrijven en infoBIMPraat BIM op de bouwplaats

Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.