Redactie Dinsdag 17 december 2019

Open BIM voert boventoon tijdens SketchUp Basecamp

SketchUp Basecamp trok op 12 en 13 december zo’n 500 deelnemers uit binnen- en vooral buitenland. Ze spraken vanuit diverse disciplines, zoals architectuur, constructie, installatie en uitvoering, over de samenwerking tussen Trimble Connect en SketchUp. Open BIM voerde de boventoon tijdens het event dat tweejaarlijks door eigenaar Orlando Sardaro (foto boven) van Design8 wordt georganiseerd.

Door: Ed den Boer, oprichter Het Nationaal BIM Platform

Het Evoluon in Eindhoven is en blijft een bijzondere locatie. Het markante gebouw was twee dagen lang het podium van de tweede editie van SketchUp Basecamp 2019. Op dag 1 waren er veel workshops en dag 2 kende ook een reeks plenaire lezingen. De getoonde softwaremogelijkheden in de praktijkvoorbeelden bevestigden het beeld dat Trimble Connect zich heeft ontwikkeld tot een krachtig communicatieplatform op basis van (Open) BIM.

In Trimble Connect kunnen verschillende disciplines hun data delen tijdens de ontwerp- en bouwfase en dat wordt in de toekomst uitgebreid naar de beheerfase. Doel van het delen van data is dat projectdeelnemers allemaal oplossingen aandragen en zo samenwerken aan een nul-foutenplan in een efficiënt bouwproces. Tijdens de dagen was de heersende mening dat het controleren van aspectmodellen (waarin clashes zitten), deze voorzien van opmerkingen en die naar de verantwoordelijk partijen terugbrengen, in Trimble Connect uitstekend is verzorgd en eenvoudig te leren is.

Communicatietool, viewers, VR, AR en apps

Diverse partners van het evenement waren aanwezig om de mogelijkheden van hun software in combinatie met SketchUp te tonen. Steeds meer leveranciers leveren naast hun (betaalde) software ook (gratis) apps en viewers zodat opdrachtgevers eenvoudig resultaten kunnen zien. Zo waren er workshops van interieurontwerpen (V-Ray), Geo-informatie (Profile, Placemaker en Skimp) alsook het gebruik van SketchUp-data voor VR- en AR-viewers in combinatie met een HoloLens of andere devices om een fotorealistisch beeld te genereren van een project.

Uiteraard was er tijdens SketchUp Basecamp voldoende aandacht voor VR en AR en leuk was Kubity. Het product is een makkelijk te gebruiken tool voor het bekijken van fotorealistische renders van SketchUp-modellen via smartphones en tablets. Wederom kon het publiek live meedoen met een demonstratie via het scannen van een QR-code. De mogelijkheden om daarmee te communiceren en door een model te navigeren zijn indrukwekkend, snel te leren en krachtig in het gebruik.

Open BIM, SketchUp en IFC

Op dag 1 was er een leuke workshop van Nick Nijmeijer van IT-Cad en Gerben Pol van Euro-Safe Solutions (Valbeveiligingen) die uitlegden hoe SketchUp via Trimble Connect met andere pakketten samenwerkt en daarbij IFC gebruikt als uitwisselingsformaat. Deelnemers aan de workshop konden ‘spelen’ met een geleverd model. Duidelijk werd dat SketchUp is gegroeid in zijn mogelijkheden en zeer bruikbaar is als BIM-pakket.

Dag twee

Tijdens dag twee van SketchUp Basecamp namen diverse nationale en internationale sprekers de aanwezigen in keynotes in de grote Philipszaal mee in een veelzijdigheid van SketchUp Pro-toepassingen en -software. Zo sprak Director of Product Management Hugh McEvoy van Trimble over de ontwikkeling van SketchUp door de jaren heen. Sinds Trimble in 2012 SketchUp aan het portfolio heeft toegevoegd, is de software uitgegroeid tot een veelzijdige tool voor BIM, die naadloos aansluit bij de 3C visie van Trimble: Constructible, Connected en Content-enabled. SketchUp Pro heeft nog altijd niet ingeboet aan laagdrempeligheid en gebruiksgemak. Maar ondertussen zijn de toepassingen voor BIM uitgebreid en is er integratie met diverse andere software van onder meer Trimble. Customer Success Manager Alex Glass van het SketchUp-team van Trimble demonstreerde een van de belangrijkste workflows, namelijk de samenwerking tussen SketchUp en Trimble Connect.

DigiBase van VolkerWessels

Dit verhaal werd uitgebreid ondersteund door praktijkvoorbeelden. Zo is Stijn van Schaijk namens Stam + de Koning nauw betrokken bij de implementatie van Trimble Connect en SketchUp bij VolkerWessels en DigiBase. In 2017 is het DigiBase Lab binnen VolkerWessels opgericht om de digitalisering naar een hoger plan te tillen. Van Schaijk ‘gaf les’ in het gebruik van Trimble Connect met SketchUp Pro in de praktijk. Bij VolkerWessels wordt deze software veelvuldig gebruikt. Hij legde ook uit hoe je verschillende bestandsformaten van diverse disciplines kunt combineren vanuit aspectmodellen en deze informatie vervolgens kunt delen met klanten. Ook liet hij zien hoe je projectdata op mobiele apparatuur toont en documenten koppelt aan 3D-modellen.

Van Schaijk besprak verschillende toepassingen van enkele bouwprojecten die op een steenworp afstand van het Evoluon liggen. Centraal stond het stroomlijnen van communicatie tussen het kantoor en de bouwplaats. Daarbij zijn alle projectleden ook daadwerkelijk betrokken bij het bouwproces door het efficiënt delen van informatie en inzichten. “VolkerWessels heeft voor Trimble Connect gekozen om ervoor te zorgen dat de vrijgegeven projectinformatie altijd beschikbaar is in de meest actuele versie. Dat werkt uitstekend”, aldus van Schaijk.

Van Schaijk toonde ook een project waarin de hele bouwplaats is gemodelleerd in SketchUp voor extra inzicht in het plaatsen van materieel. Bij een ander project zijn 2D- en 3D-gegevens gecombineerd inclusief de kadastrale gegevens, zodat al die informatie ook in het model beschikbaar is. Ook is de bouw van vier woontorens met vijf uitvoerders gestroomlijnd door de informatie te koppelen via SketchUp en Trimble Connect. Aansluitend werd SiteVision, een tool om modellen via AR te visualiseren getoond.

Holygon

Een lichtere toon tijdens SketchUp Basecamp werd aangeslagen door een Zweeds duo dat een onverwacht komische en interessante keynote bracht. Zij pitchten een idee voor een nieuw concept: Holygon. Hierbij is landscaping toegepast via zelfgebouwde tools bovenop SketchUp om het dramatische resultaat te kunnen 3D-printen. De zelfgemaakte tools waren goed uitgedacht en gooiden hoge ogen toen een zogenaamd ‘diodramic landscape’ binnen enkele minuten live werd gemodelleerd.

Verrassende inzichten

Na de pauze waren er meer presentaties met verrassende inzichten. Dagvoorzitter Lambert-Jan Koops betrad het podium om zichzelf aan te kondigen voor een 30 minuten komedie over cijfers en gebruik hiervan. Onder de titel Fun With Numbers, ging hij samen met zijn assistent Jeroen in op het plezier dat mensen kunnen hebben met getallen.

Ook de Nederlandse politie kwam nog aan het woord en Operational specialist Toine Voeten legde uit dat ook zij werken met SketchUp. Hij demonstreerde dit middels voorbeelden van een exploded view van een pistool, een voorbeeld van de slachtoffers van MH17 en bij twee voorbeelden van het berekenen van situaties en de baan van een kogel.

Een interieurbureau uit Hasselt toonde vervolgens diverse praktijkvoorbeelden van ontwerpen binnen SketchUp, V-Ray en Enscape. Ook de educatieve sector kwam nog aan bod. De dagen werden afgesloten met een quiz met onder andere licenties SketchUp en V-Ray als prijzen. Kortom; twee leerzame dagen in een inspirerende omgeving en met ruimte voor een luchtige noot.

Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.